Simon Bosch Simon Bosch
13/01/2024 20:54 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/01/2024 20:11

Bitcoin criticus Vanguard investeert in BTC mining, klanten verbaasd

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Piotr Swat/Shutterstock

Van alle bedrijven die zo min mogelijk willen weten van Bitcoin (BTC) kan er maar één de grootste zijn, en dat is Vanguard. Dit is de op één na grootste vermogensbeheerder ter wereld, die we kennen we van talloze Exchange Traded Funds (ETF’s). Investeerders noemen Vanguard maar hypocriet, want investeert enorme bedragen in beursgenoteerde bitcoin miners.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Vanguard keurt bitcoin-ETF’s af

Vanguard is na BlackRock de grootste vermogensbeheerder ter wereld en heeft zo’n 8 biljoen dollar aan activa onder beheer. Het bedrijf biedt talloze ETF’s aan, waaronder op het vlak van innovatie. Toen de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) afgelopen week 11 spot-ETF’s voor bitcoin goedkeurde waren een hoop mensen erg blij, maar niet bij Vanguard.

Afgelopen donderdag was de eerste handelsdag van deze fondsen, maar niet voor de klanten van Vanguard’s investerings-tak. Die hebben helemaal geen toegang tot de spot-ETF’s. Ze zijn volgens woordvoerders ‘erg speculatief’ en ‘ongereguleerd’. Ook zouden de fondsen niet bij de filosofie van het bedrijf passen.

Vanguard is niet de enige broker was die deze houding aanneemt. Citigroup, Merrill Lynch, Edward Jones en UBS Group AG lieten ook hun afkeer horen. Afgelopen november verklaarde Vanguard eveneens geen interesse in bitcoin te hebben omdat de cryptocurrency geen cash flow biedt, zoals bedrijven en obligaties dat wel bieden. In dat opzicht is bitcoin dus vergelijkbaar met goud.

Advertentie

Vanguard grootste investeerder in bitcoin miners

Maar investeerders hebben nu ontdekt dat Vanguard niet helemaal eerlijk is over zijn houding. Het is van veel bitcoin miners namelijk de grootste investeerders. Zo bezit het ruim 9% van alle aandelen in Riot Platforms, en ruim 8% van Marathon Digital, afgaande op data van Yahoo Finance.

Het staat ook in de top 10 van de grootste aandeelhouders in CleanSpark (CLSK), Cipher Mining (CIFR) en TeraWulf (WULF). Daarmee heeft de vermogensbeheerder alsnog een enorm bedrag aan indirecte blootstelling aan bitcoin.

Meediscussiëren over dit nieuws? Doe gratis mee met onze bruisende Telegram-community van meer dan 5000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie