Timo Bult Timo Bult
28/04/2022 09:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2022 09:30

Finland doneert bitcoins aan Oekraïense oorlogsinspanningen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Finland doneert bitcoins aan Oekraïense oorlogsinspanningen

Foto: Dana Creative Studio/Shutterstock

Finland gaat in beslag genomen bitcoins (BTC) doneren aan Oekraïne. Dat schrijft het Finse krant Helsingin Sanomat. Op de bitcoins in kwestie werd beslag gelegd door de douane en deze worden nu dus voor een goed doel ingezet.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

73 miljoen euro aan bitcoin

De bitcoins werden onder andere geconfisqueerd tijdens drugsinvallen en andere criminele zaken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de bitcoins rechtstreeks de staatskas in zouden gaan, maar nu krijgen ze dus toch een andere bestemming.

De Finse douane zou tot 73 miljoen aan bitcoins in bezit hebben. De beslissing hoeveel van die bitcoins uiteindelijk naar Oekraïne gaan is echter nog niet genomen. Wel is duidelijk dat de BTC niet direct zullen worden verstuurd, ze zullen verkocht worden, en de opbrengsten daaruit worden vervolgens aan Oekraïne gedoneerd.

Advertentie

Waarom niet direct bitcoin versturen?

De Finse overheid heeft overwogen om de bitcoins direct te doneren. Zo accepteren Unicef en de Hoge commissaris voor de Vluchtelingen, een organisatie van de Verenigde Naties, crypto donaties. Maar uiteindelijk is besloten dit niet te doen.

Zo zou het er aan de buitenkant slecht uitzien voor Finland, zo schrijft Helsingin Sanomat:

“Cryptocurrencies liggen nog altijd gevoelig, omdat ze mogelijk verband kunnen worden gebracht met misdaad, en het zou voor Finland moeilijk zijn om te controleren dat de bitcoins die het doneert niet in criminele activiteiten terechtkomen.”

Ook ligt het juridisch gezien ingewikkeld. Zo is het de algemene regel dat de douane inbeslaggenomen goederen altijd eerst verkoopt en dan teruggeeft aan de staat. De voorkeur gaat dan ook uit naar het doneren van geld aan organisaties, die er vervolgens hulpgoederen mee aanschaffen.

Mocht het land ervoor kiezen alle bitcoins ter waarde van 73 miljoen in te zetten ter ondersteuning van Oekraïne, dan zou dit een flinke toename van steungeld zijn. In februari kende Finland namelijk nog 14 miljoen euro aan steun toe.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie