Erik Juffermans Erik Juffermans
27/01/2024 20:51 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/01/2024 19:27

Gaat bitcoin gered worden door de halving en de ETF’s?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Wordt bitcoin gered door de halving en de ETF's?

Foto: AlyoshinE/Shutterstock

Hoewel de bitcoin (BTC) flink is ingezakt de afgelopen week is er toch reden tot optimisme. Naar verwachting zal bitcoin de komende maanden namelijk alleen maar schaarser worden, en dus waardevoller. Dit heeft te maken met twee belangrijke factoren: de aanstaande bitcoin halving en de groeiende vraag naar bitcoin vanwege de recent gelanceerde ETF’s.

Hongkong keurt bitcoin en ethereum beursfondsen goed, koersen reageren
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin wordt schaarser

Hoe schaarser bitcoin is, des te meer het waard wordt. Er zijn dan namelijk minder bitcoin beschikbaar om aan de groeiende vraag te voldoen. Dit is het ultieme recept voor een groei in waarde. Een van de grootste katalysatoren van de toenemende bitcoin schaarste is de halving die elke vier jaar plaatsvindt.

Tijdens de halving worden de beloningen voor bitcoin miners gehalveerd. Vanaf de volgende halving wordt tijdens elk block de helft minder bitcoin in omloop gebracht. En de volgende halving komt steeds dichterbij. Hij staat namelijk in april al op de planning.

Elke vier jaar vindt deze halving plaats, en deze gaat vrijwel altijd gepaard met forse prijsstijgingen als gevolg van de toegenomen schaarste. Maar deze keer valt de halving samen met een andere factor. Namelijk de lancering van de Amerikaanse bitcoin ETF’s. Naar verwachting zal de komende maanden de vraag naar bitcoin drastisch gaan stijgen als gevolg van toenemende institutionele interesse.

Advertentie

Fundament ziet er goed uit

Hoewel de lancering van de bitcoin ETF’s een ‘sell the news’ evenement bleek, lijken langetermijn bitcoin bezitters geen krimp te geven. Mitchel Askew van Blockware meldt via X dat 70 procent van alle bitcoin al langer dan een jaar onbewogen is. Er lijkt dus een gebrek aan verkoop liquiditeit te zijn. Ook Askew verwacht dat de vraag naar bitcoin zal gaan toenemen.

“De nieuwe vraag van ETF’s, die langzaam op gang zal komen, niet in een keer, zal een ongelooflijke toevoer illiquiditeit tegenkomen.”

Zoals Askew zegt zal de toenemende vraag een kwestie van tijd zijn. Vooralsnog doet de crypto markt het even rustig aan en lijkt de markt bij te komen van de geweldige opmars van de afgelopen maanden. Volgens de data maken de lange termijn bezitters van bitcoin zich echter totaal geen zorgen en hebben ze het volste vertrouwen in een verdere koersstijging.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie