Thom Derks Thom Derks
25/12/2021 20:04 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/12/2021 20:04

Geld lenen met bitcoin als onderpand: de toekomst van de kapitaalmarkt?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Geld lenen met bitcoin als onderpand: de toekomst van de kapitaalmarkt

Foto door FHPhoto / Shutterstock.com

Bitcoin (BTC) is onder Nederlanders vooral bekend als een Store-of-Value. De absolute schaarste van het maximale aantal van 21 miljoen bitcoin maakt het een interessant spaarmiddel in een wereld waarin ons overheidsgeld geen schaarste meer lijkt te kennen. De volgende interessante toepassing voor bitcoin lijkt zich op dit moment aan te dienen. Je bitcoin gebruiken als onderpand voor een lening, meer specifiek als onderpand voor een hypotheek voor het kopen van een huis.

Eerder dit jaar maakte Coinbase bekend dat haar Amerikaanse gebruikers binnenkort tot 1 miljoen dollar kunnen lenen tegen een rente van rond de 7 procent met hun bitcoin als onderpand. Nu heeft de fintech Ledn aangekondigd 70 miljoen dollar te hebben opgehaald in een investeringsronde om door bitcoin gedekte hypotheken mogelijk te maken op het platform. De lancering van dit nieuwe op bitcoin gebaseerde financiële product moet begin 2022 plaatsvinden.

Belgische politicus investeerde salaris in bitcoin en wint flink
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Waarom is een bitcoin hypotheek interessant?

Op dit moment moet je nog afscheid nemen van je bitcoin als je bijvoorbeeld besluit om er een huis mee te kopen. Ledn gaat daar op korte termijn verandering in brengen. Niet langer hoef je jouw bitcoin te verkopen om een huis aan te schaffen. Door je bitcoin en het huis wat je koopt in te zetten als onderpand kun je een lening in fiatgeld veiligstellen. De rente zal daarbij iets hoger zijn dan bij een ‘normale’ hypotheek, waarschijnlijk tussen de 7 en 9 procent. Maar het grote voordeel is dat je geen afscheid van je bitcoin hoeft te nemen.

Als bitcoin op jaarbasis beter presteert dan de 7 tot 9 procent die je voor de lening moet neertellen, dan zit je goed. Afgaande op de prestaties van de afgelopen bijna 13 jaar kan het bijna niet anders dan dat bitcoin die 7 tot 9 procent per jaar gaat overtreffen. Interessant is dat Ledn zelf al aangeeft dat de rente op de bitcoin hypotheken met het verlopen van de tijd waarschijnlijk omlaag gaat.

De maandelijkse rente op de hypotheken van Ledn is uitgedrukt in Amerikaanse dollars, maar je kan ze ook betalen met de USDC stablecoin. In tegenstelling tot een traditionele hypotheek van 10, 20 of 30 jaar, zal Ledn de waarde van het huis iedere twee jaar taxeren en op basis daarvan een nieuwe lening uitgeven. Het totale bedrag wat je bij Ledn kan lenen voor de hypotheek is de waarde van de bitcoin die je in onderpand brengt plus de waarde van het huis gedeeld door twee. Zo bouwt het bedrijf een veiligheidsmarge in waarmee er waarschijnlijk weinig mis kan gaan.

Advertentie

Goed voor de bitcoin koers

De ontwikkeling van dit soort financiële producten is niet alleen goed voor bitcoin omdat er meer toepassingen voor bitcoin komen. Het betekent ook dat er mogelijk een deel van alle bitcoin ‘vastgezet’ wordt in de vorm van onderpand. Mensen die hun bitcoin in onderpand voor een lening geven kunnen deze immers niet verkopen totdat ze hun lening volledig hebben afgelost. Als bitcoin hypotheken een populaire manier worden om de aankoop van vastgoed te financieren, dan kan dat een uitdrogend effect hebben op de bitcoin die momenteel beschikbaar zijn op de markt.

De kans is meer dan aanwezig dat dit de koers van bitcoin verder opdrijft, wat het vervolgens weer aantrekkelijker maakt om bitcoin hypotheken af te sluiten en dat drijft natuurlijk de bitcoin koers weer omhoog. Bitcoin hypotheken hebben daarom de potentie om de zogenaamde ‘hyperbitcoinisatie’ van de wereld in een stroomversnelling te zetten.

We moeten nog maar zien hoeveel mensen het in eerste instantie aandurven om een bitcoin-hypotheek af te sluiten, maar mijn onderbuikgevoel zegt me dat het een populair financieel instrument gaat worden onder bitcoiners. Persoonlijk zie ik het wel zitten om de aankoop van mijn volgende huis op deze manier te financieren. Een huis kopen met geld dat je kan lenen door je bitcoin in onderpand te geven, het klinkt bijna als te mooi om waar te zijn. Dat is het echter niet, want in 2022 gaan we dit product voor het eerst op relatief grote schaal op de markt zien.

© Cover image door Shutterstock

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie