Timo Bult Timo Bult
29/07/2021 11:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/07/2021 11:04

Goed voor bitcoin (BTC)? Centrale bank VS verwacht dat inflatie nog wel even aanhoudt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Goed voor bitcoin (BTC) Centrale bank VS verwacht dat inflatie nog wel even aanhoudt

Inflatie betekent dat het geld dat in omloop is minder waard wordt. De prijzen stijgen en de koopkracht neemt af. Het is wat veel bitcoin (BTC) investeerders aanhalen als reden voor waarom BTC een interessante investering kan zijn. En inflatie zal er de komende maanden in de Verenigde Staten nog wel zijn, blijkt uit uitspraken tijdens de Federal Reserve meeting.

Door de uitbraak van het coronavirus kwamen economieën wereldwijd in de problemen. Een redmiddel waar centrale banken naar grepen was het in principe bijprinten van geld. Hiermee hielden ze de economie grotendeels op de been, maar nam wel de inflatie toe. Tijdens de meeting zei Fed voorzitter Jerome Powell het volgende:

“De inflatie loopt ruim boven onze doelstelling van 2%, en dat is al een paar maanden, en zal naar verwachting zeker een paar maanden boven onze doelstelling blijven, voordat we denken dat deze weer zal dalen in de richting van onze doelstelling.”

Dergelijk nieuws kan positief uitpakken voor bitcoin. Bitcoin is namelijk een cryptocurrency waar geen enkele centrale partij controle over heeft. Daarbij komt het feit dat de inflatie van BTC over de komende jaren steeds verder afneemt.

Bitcoin is in principe gebaseerd op hetzelfde principe van goud. Hoe meer goud er gedolven is, hoe minder goud er over blijft in de grond. De hoeveelheid nieuw goud dat de markt opstroomt neemt daarmee steeds verder af. Ditzelfde geldt voor bitcoin.

Elke vier jaar worden de beloningen voor bitcoin miners gehalveerd. Hiermee neemt de stroom van nieuwe bitcoins die de markt betreden elke vier jaar dus met de helft af. Blijft de vraag gelijk, of stijgt de vraag, dan kan de waarde van bitcoin stijgen doordat het aanbod kleiner is.

Op dit principe is ook het stock-to-flow model van de Nederlandse analist PlanB gebaseerd. Zijn model verwacht astronomische prijzen voor bitcoin.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Advertentie