Timo Bult Timo Bult
28/12/2023 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/12/2023 14:05

Goedkeuring bitcoin ETF kan grote koers crash veroorzaken

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Goedkeuring bitcoin ETF kan grote koers crash veroorzaken

Foto: icemanphotos/Shutterstock

De meeste bitcoin (BTC) investeerders gaan vol goede moed 2024 in. De goedkeuring van de eerste bitcoin spot beursfondsen in de VS, begin januari, lijkt namelijk een zekerheidje. Maar, zo stellen analisten van CryptoQuant, dat optimisme is niet helemaal terecht.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin koers kan klappen vangen na goed nieuws

On-chain analyseplatform CryptoQuant heeft onlangs een rapport uitgebracht waarin het naar de komst van de eerste Amerikaanse spot bitcoin beursfondsen kijkt. Hoe gaat de bitcoin prijs reageren op dit nieuws?

De euforie is enorm onder investeerders. Dergelijke beursfondsen zouden namelijk een stortvloed van nieuw geld dat bitcoin binnen stroomt kunnen veroorzaken. De heersende euforie is terug te zien in de flink gestegen bitcoin prijs.

De analisten van CryptoQuant merken nu echter op dat de koers een klap kan krijgen zodra het nieuws daadwerkelijk naar buiten komt. Dit heet ook wel een sell the news event.

Dit effect is vaker waargenomen in de cryptosector. Investeerders en handelaren anticiperen op prijsstijgingen door bijvoorbeeld een grote netwerkupdate, waardoor de prijs stijgt. Maar zodra de update er daadwerkelijk is, realiseren zij hun winsten waardoor de prijs een correctie ondergaat.

Veel kort-termijn bitcoinhouders in de plus

De analisten onderbouwen hun stelling met data. Zo schrijven ze:

“Korte-termijn bitcoinhouders ervaren hoge ongerealiseerde winstmarges van 30%, wat historisch gezien voorafging aan prijscorrecties.”

Ook zouden bitcoin miners winst maken met hun verdiende BTC. Zij zouden daarom ook kunnen besluiten de winst te verzilveren en bitcoin te verkopen.

Op basis van de gedeelde data zou bitcoin daarom een flinke klapper kunnen maken vanaf het huidige punt. Om precies te zijn is de $32.000 een prijsgebied waar deze correctie zijn bodem zou kunnen vinden.

Daar ligt namelijk op dit moment de korte-termijn realized price, de gemiddelde aankoopprijs voor dit segment van investeerders. Tijdens correcties in bullmarkten corrigeert de bitcoin prijs vaak terug tot dit punt.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie