Simon Bosch Simon Bosch
06/03/2024 19:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/03/2024 19:06

Goud gaat bitcoin achterna en verbreekt óók zijn recordprijs

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Goud gaat bitcoin achterna en verbreekt óók zijn recordprijs

Foto: Phawat/Shutterstock

Afgelopen dinsdag heeft de goudkoers een recordprijs gemeten in Amerikaanse dollar; op dezelfde dag dat de bitcoin koers zijn vorige record heeft verbroken. Op woensdag volgde de goudkoers gemeten in de euro.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Recordkoersen voor goud en bitcoin

De goudkoers doet op het moment van schrijven hard zijn best om het territorium van de vorige all-time high definitief achter zich te laten, maar hoger is het bedrag in de dollar al. Op woensdag bereikte de koers al een bedrag van zo’n 2149,20 dollar per ounce (28,35 gram). Het vorige record is begin december gevestigd en lag op 2.135,39 dollar.

Investeerders die vooral de euro gebruiken hebben iets minder geluk; dat record staat op 1974,19 euro. Op het moment van schrijven is de koers licht gecrasht met een half procent, tot ongeveer 1.965 euro. Toch is de goudkoers in euro’s in één week tijd met ruim 5% gestegen. Het betreft de grootste koersverandering sinds afgelopen oktober, toen de prijs met ongeveer 10% steeg.

Bijzonder is dat de bitcoin koers op dinsdag eveneens een record behaalde. Erg overtuigend was dit record eveneens niet; vooralsnog is hij blijven steken rond 67.000 dollar, in plaats van dat deze verder is doorgeschoten naar duidelijk hogere niveaus.

Advertentie

Rentes en grote vraag drijfveren voor goud

In ieder geval is het optimisme in de markt duidelijk. Investeerders verwachten volgens analisten dat centrale banken zoals de Amerikaanse Federal Reserve de rentes weer zullen verlagen, schreef Reuters op dinsdag na het record van goud.

De beleidsrente van de Federal Reserve ligt al sinds augustus op 5,33%, wat al sinds 2001 niet meer is gebeurd. Zelfs op de piek in 2007 lag de rente lager. Lagere rentes maken het gemakkelijker om valuta te lenen, wat de economie en financiële markten stimuleert. Hogere rentes kunnen negatieve gevolgen hebben voor de economie; dat is ook één van de redenen waarom de rentes na augustus niet nog verder zijn verhoogd.

Naast door het positieve sentiment rondom goud is het nieuwe record te verklaren doordat de vraag in Azië groot is. Geopoltieke risico’s spelen ook een grote rol, volgens Reuters.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie