Kevin Schijven Kevin Schijven
15/02/2022 16:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/02/2022 16:01

Grayscale bitcoin ETF ontvangt enorme hoeveelheid steun

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grayscale bitcoin ETF ontvangt enorme hoeveelheid steun

Foto: Vladimir Kazakov/Shutterstock

Grayscale Investments, de grootste cryptocurrency vermogensbeheerder ter wereld, is van plan om zijn bekende bitcoin (BTC) fonds, de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), te transformeren naar een zogenaamde exchange-traded fund (ETF), oftewel een beursgenoteerd fonds.

De (Amerikaanse) crypto-markt wacht al jaren met smart op de goedkeuring van een spot bitcoin-ETF. Een spot-ETF zou fysiek worden ondersteund door bitcoin zelf, in tegenstelling tot bestaande bitcoin futures-ETF’s, die ondersteund wordt door de termijncontracten van de Chicago Mercantile Exchange (CME).

Grayscale diende zijn aanvraag eind vorig jaar in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC heeft de aanvraag inmiddels opengesteld voor publiekelijk commentaar en deze ontvangt een overweldigende hoeveelheid aan steun. Erich Bulchanas, ETF analist van Bloomberg, meldt op 14 februari dat maar liefst 95% van de feedback positief is.

Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

95% positieve feedback voor bitcoin spot-ETF

Investeerders zijn nog steeds verbaasd dat een bitcoin futures-ETF wel mag van de SEC, maar een spot-ETF niet. Uit het commentaar blijkt dat veel mensen overtuigd zijn dat de SEC vooral de rijken probeert te beschermen in plaats van de gemiddelde investeerder.

De SEC beweerde eerder dat crypto nog te volatiel zijn en dat de markt te gemakkelijk te manipuleren is om een ETF goed te keuren. Die houding wordt fel bekritiseerd; aandelenmarkten zouden regelmatig net zo volatiel zijn en net zo gemakkelijk te manipuleren. Er is ook kritiek dat de VS op deze manier achterblijft, aangezien Canada al meerdere bitcoin spot-ETF’s heeft goedgekeurd.

Zelfs Coinbase, de grote Amerikaanse cryptocurrency-exchange, diende een brief in. Dat is extra opvallend omdat de goedkeuring van deze ETF wellicht voor directe concurrentie kan zorgen voor Coinbase, zegt Balchunas.

Volgens gegevens van YCharts ligt de premium van GBTC nu al bijna een jaar lang op negatief. Het bereikte zelfs op 21 januari een dieptepunt van -29,87% en ligt vandaag alsnog op -24,88%. Dat betekent dat waarde van de bitcoin in het fonds bijna 25% onder de spotprijs ligt.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie