Ivo Melchers Ivo Melchers
21/04/2024 13:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/04/2024 10:21

Grayscale introduceert ‘mini’ bitcoin ETF, 10x lagere kosten dan GBTC

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grayscale introduceert ‘mini’ bitcoin ETF, 10x lagere kosten dan GBTC

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Meer dan een maand terug diende crypto-vermogensbeheerder Grayscale een aanvraag in om een ‘’mini’’ versie van zijn bitcoin (BTC) spot ETF te lanceren. Nu heeft de gigant meer details vrijgelaten over het beoogde beursfonds, waaronder de vergoedingen. Grayscale’s in januari gelanceerde bitcoin spot ETF (GBTC) is momenteel veruit het duurste bitcoin fonds op de Amerikaanse markt, maar het nieuwe broertje moet bijna 10 keer goedkoper worden.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Grayscale Bitcoin Mini Trust, met 0,15% kosten

Op 12 maart diende Grayscale een S-1 aanvraag in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor zijn beoogde ‘Bitcoin Mini Trust’. Deze zal, indien goedgekeurd, net als GBTC op de New York Stock Exchange (NYSE) genoteerd worden.

Bij de aankondiging van vorige maand werd al vermeld dat het nieuwe fonds significant lagere vergoedingen zou krijgen dan GBTC. Uit een nieuwe indiening blijkt dat hier geen woord over is gelogen. De mini ETF zal namelijk een vergoeding van 0,15 procent krijgen, wat het de goedkoopste optie van alle bitcoin ETF’s zou maken. Het vormt een gigantisch contrast met Grayscale’s GBTC, dat 1,5 procent in rekening brengt bij aandeelhouders.

De nieuwe ETF zal een afsplitsing zijn van GBTC. 10 procent van de bitcoins die Grayscale beheert als onderpand voor zijn fonds zullen gebruikt worden als startkapitaal voor de mini ETF. Aandelen van het nieuwe Grayscale Bitcoin Mini Trust zullen logischerwijs evenredig verdeeld worden onder de huidige GBTC-aandeelhouders.

Investeerders moeten echter niet al te hoge verwachtingen hebben volgens Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas. “Dit zijn pro-forma financiële gegevens en dus hypothetisch,” legde Balchunas uit in een bericht van 20 april op socialmediaplatform X, waarbij hij betoogde dat hoewel veranderingen mogelijk zijn voor de lancering, de vergoedingen bedoeld waren om de aandacht van investeerders te trekken.

Advertentie

Genadeloze GBTC uitstroom

Grayscale’s GBTC, dat bij de ETF-goedkeuring in januari werd geconverteerd naar een spot ETF, kampt met een hardnekkige uitstroom. Al sinds de lancering stroomt er iedere dag geld uit het fonds.

In iets meer dan drie maanden tijd is het fonds zelfs al meer dan gehalveerd. Op 11 januari, de dag van de lancering, hield Grayscale bijna 620.000 bitcoins vast voor GBTC. Inmiddels is dit teruggebracht tot iets meer dan 300.000 bitcoins. De relatief hoge vergoedingen vormen een belangrijke reden voor investeerders om hun koffers te pakken. Een deel van de kapitaalvlucht is tevens te wijten aan grote verkopen verbonden aan de faillissementen van crypto exchange FTX en crypto-leenplatform Genesis Global Capital.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie