Ivo Melchers Ivo Melchers
17/04/2024 19:27 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/04/2024 15:47

Grayscale’s bitcoin ETF ‘halveert’, vlak voor BTC halving

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grayscale’s bitcoin ETF ‘halveert’, vlak voor BTC halving

Foto: 24K-Production/Shutterstock

De bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Fund (ETF) van crypto-vermogensbeheerder Grayscale ziet sinds de lancering op 11 januari iedere handelsdag bitcoins verdwijnen. Na 66 dagen waarop het fonds nu verhandelbaar is op de New York Stock Exchange (NYSE) is Grayscale’s bitcoin ETF al gehalveerd. Ironisch genoeg vindt over drie dagen de befaamde Bitcoin halving plaats, wat hier echter volledig los van staat.

Waarom stijgen bitcoin en ethereum vandaag?
Waarom stijgen bitcoin en ethereum vandaag?

Opmerkelijke mijlpaal voor GBTC

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) vond in 2013 het levenslicht als regulier trustfonds. Na jaren aan mislukte pogingen kreeg het fonds in januari toestemming om geconverteerd te worden naar een spot ETF.

Op het moment van lancering hield Grayscale meer dan 600 duizend bitcoins vast als onderpand voor zijn fonds. Om precies te zijn stond het bezit gelijk aan 619.220 BTC.

Tot dusver is er iedere handelsdag meer geld uit het fonds gehaald dan dat er binnen is gestroomd. Afgezien van een paar dagen, overstijgt de netto-uitstroom gewoonlijk de 100 miljoen dollar, vaak oplopend tot honderden miljoenen.

Vetle Lunde, senior analist bij crypto-onderzoeksbureau K33 Research, liet eerder vandaag op socialmediaplatform X weten dat GBTC sinds zijn ETF-conversie al de helft van zijn bitcoins uit heeft moeten zwaaien.

De totale uitstroom staat gelijk aan 310.611 BTC. Dat is een vermindering van 50,16 procent in het aantal bitcoins onder beheer sinds de introductie van GBTC als spot ETF.

Opmerkelijk is dat de halvering van GBTC’s bitcoins onder beheer slechts drie dagen voor de langverwachte Bitcoin halving plaatsvindt. De volgende Bitcoin halving vindt plaats op block 840.000, die hoogstwaarschijnlijk aankomende vrijdag gemined zal worden. Het markeert de vierde halving uit de geschiedenis van het netwerk, die de beloningen voor miners zal halveren van 6,25 BTC naar 3,125 BTC.

Advertentie

Uitstroom Grayscale’s bitcoin ETF houdt niet op

De genadeloze uitstromen bij GBTC zijn voornamelijk te wijten aan de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert in verhouding tot de concurrentie. Een deel van de kapitaalvlucht is tevens veroorzaakt door grote verkopen verbonden aan de faillissementen van crypto exchange FTX en crypto-leenplatform Genesis Global Capital.

Vorige week woensdag zag GBTC zijn laagste netto-uitstroom sinds de lancering, van respectievelijk 17,5 miljoen dollar. Sindsdien zijn de uitstromen echter weer fors toegenomen. De afgelopen 4 handelsdagen ligt de gemiddelde dagelijkse uitstroom op zo’n 120 miljoen dollar, wat het eerdere heersende optimisme heeft getemperd.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie