Ivo Melchers Ivo Melchers
12/04/2024 20:01 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/04/2024 18:36

Grayscale’s bitcoin ETF verlaagt hoge kosten pas bij ‘volwassen markt’

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Geen haast om kosten Grayscale's bitcoin ETF te verlagen

Foto: T. Schneider/Shutterstock

Ongeveer drie maanden geleden betraden bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) de Amerikaanse beurzen. De lancering is een enorm succes gebleken, op Grayscale’s GBTC na. Terwijl de grote nieuwkomers zoals BlackRock en Fidelity iedere maand miljarden dollars binnenhalen, verliest GBTC iedere handelsdag bakken met geld. De hoge vergoedingen zijn de voornaamste reden voor de kapitaalvlucht. De crypto-vermogensbeheerder heeft echter geen haast om deze in mindering te brengen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Kostenverlaging Grayscale’s bitcoin ETF

GBTC werd in 2015 in het leven geroepen als regulier trustfonds en werd afgelopen januari, na de massa ETF-goedkeuring vanuit de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), geconverteerd naar een spot ETF.

Bij de historische lancering van de beursfondsen bezat Grayscale al een enorme berg bitcoins voor zijn ETF. Om precies te zijn hield Grayscale destijds meer dan 600 duizend bitcoins vast als onderpand voor zijn fonds.

In drie maanden tijd is er meer dan $16 miljard uit het fonds gestroomd, zo blijkt uit data van Farside Investors. De relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert spelen een belangrijke rol bij de forse uitstromen. GBTC heeft namelijk de hoogste beheerskosten van alle Amerikaanse Bitcoin ETF’s — vastgesteld op 1,5% per jaar in vergelijking met het gemiddelde van 0,30% van zijn concurrenten.

De CEO van Grayscale, Michael Sonnenshein, zei afgelopen woensdag tijdens het Digital Assets Symposium van Canaccord Genuity dat de kosten op den duur verlaagt zullen worden, maar pas wanneer de beursproducten ‘’volwassen beginnen te worden’’.

Sonnenshein merkte op dat markten doorgaans erg enthousiast reageren wanneer nieuwe beursproducten, zoals bitcoin spot ETF’s, debuteren. Hij benadrukte dat de ETF’s zich nog steeds in die beginfase bevinden. Naarmate de tijd verstrijkt en de markt zich stabiliseert zullen beleggers hun geld in minder producten steken, wat volgens de CEO zal leiden tot een verlaging van de kosten.

Advertentie

GBTC uitstroom nog niet ten einde

Zoals gezegd is er nog geen enkele handelsdag geweest sinds de conversie van GBTC naar een spot ETF waarop het fonds niet is gekrompen. Afgelopen woensdag scheelde het echter niet veel. Die dag werd de laagste netto-uitstroom sinds de ETF-lancering waargenomen, van respectievelijk $17,5 miljoen.

Gisteren kwam de uitstroom echter weer uit op $124,9 miljoen, waarmee de verwachtingen voor een trendommekeer weer zijn gedaald. Mochten de uitstromen tot een eind komen, zou dit logischerwijs positief zijn voor de bitcoin koers.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 10.000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie