Kevin Schijven Kevin Schijven
01/03/2022 15:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2022 15:22

Groei bitcoin geldautomaten neemt voor het eerst af

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Groei bitcoin geldautomaten neemt voor het eerst af

Foto: aleks333/Shutterstock

Het aantal bitcoin (BTC) geldautomaten in de wereld was jarenlang fors aan het stijgen. Zo’n crypto geldautomaat wordt ook wel een bitcoin ATM, of BATM, genoemd. De laatste paar jaar nam het aantal BATM’s in de wereld steeds sneller toe. Die trend lijkt echter gebroken te zijn, blijkt uit gegevens van Coin ATM Radar.

Volgens data van Coin ATM Radar is de snelheid waarmee het aantal BATM’s toeneemt in de wereld aan het afvlakken. Zo werden in de eerste twee maanden van 2019 pas 250 nieuwe BATM’s geplaatst. Een jaar later, dus tijdens de eerste maanden van 2020, waren dat al 760 nieuwe automaten.

Het jaar daarop, dus in januari en februari 2021, waren dit maar liefst 2435 nieuwe bitcoin automaten. In januari en februari van 2022 kwam het totaal echter ‘maar’ op 1817 nieuwe BATM’s uit. Dat is dus 618 minder nieuwe automaten dan een jaar daarvoor.

Dat betekent dat in de eerste twee maanden het aantal nieuwe BATM nog met 220% steeg ten opzichte van 2020. In de eerste twee maanden van 2022 nam dit dus echter met zo’n 25% af.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is de reden voor deze afvlakking?

De reden hiervoor heeft wellicht te maken dat veel landen nieuwe wetgeving het afgelopen jaar hebben doorgevoerd met strengere eisen omtrent deze automaten. Zo is de Verenigde Staten met 32120 machines verantwoordelijk voor 87,9% van het totaal. Canada volgt op de tweede plek met ‘maar’ 6,3%. Samen is Noord-Amerika verantwoordelijk voor 95,1% van alle BATM’s.

Heel Europa is verantwoordelijk voor maar 3,9% van alle bitcoin automaten. Het aantal BATM’s in Europa is sinds 2019 nog nauwelijks toegenomen, en dat komt hoogstwaarschijnlijk door de invoering AMLD5 regelgeving. In het Verenigd Konikrink is het aantal BATM de afgelopen twee jaar zelfs afgenomen van 283 naar 79.

Op Crypto Insiders was onlangs te lezen dat bitcoin geldautomaten niet in Nederland aanslaan. Byecoin is blijkbaar nog steeds de enige vergunninghouder in Nederland. We hebben hier in totaal 22 BATM’s staan volgens Coin ATM Radar.

Desondanks is de verwachting dat het totale aantal bitcoin automaten de komende tijd nog wel zal groeien. Vooral nu nieuwe spelers in Latijns-Amerika als Brazilië en natuurlijk El Salvador de markt betreden en begonnen zijn met het plaatsen van nieuwe automaten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Kevin Schijven is sinds mei 2018 werkzaam bij Crypto Insiders en vervult daar de rol van (eind)redacteur. Met een achtergrond in ICT en bedrijfskunde, gevolgd door rechten en criminologie aan de Vrije Universiteit, brengt hij een unieke mix van vaardigheden mee. Zijn interesse in cryptocurrency ontstond door de potentie om een bedrijf op te bouwen rond nieuwe technologie. Kevin heeft inmiddels duizenden artikelen geschreven en is gespecialiseerd in het laatste crypto nieuws.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie