Kevin Schijven Kevin Schijven
01/03/2022 15:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/03/2022 15:22

Groei bitcoin geldautomaten neemt voor het eerst af

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Groei bitcoin geldautomaten neemt voor het eerst af

Foto: aleks333/Shutterstock

Het aantal bitcoin (BTC) geldautomaten in de wereld was jarenlang fors aan het stijgen. Zo’n crypto geldautomaat wordt ook wel een bitcoin ATM, of BATM, genoemd. De laatste paar jaar nam het aantal BATM’s in de wereld steeds sneller toe. Die trend lijkt echter gebroken te zijn, blijkt uit gegevens van Coin ATM Radar.

Volgens data van Coin ATM Radar is de snelheid waarmee het aantal BATM’s toeneemt in de wereld aan het afvlakken. Zo werden in de eerste twee maanden van 2019 pas 250 nieuwe BATM’s geplaatst. Een jaar later, dus tijdens de eerste maanden van 2020, waren dat al 760 nieuwe automaten.

Het jaar daarop, dus in januari en februari 2021, waren dit maar liefst 2435 nieuwe bitcoin automaten. In januari en februari van 2022 kwam het totaal echter ‘maar’ op 1817 nieuwe BATM’s uit. Dat is dus 618 minder nieuwe automaten dan een jaar daarvoor.

Dat betekent dat in de eerste twee maanden het aantal nieuwe BATM nog met 220% steeg ten opzichte van 2020. In de eerste twee maanden van 2022 nam dit dus echter met zo’n 25% af.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is de reden voor deze afvlakking?

De reden hiervoor heeft wellicht te maken dat veel landen nieuwe wetgeving het afgelopen jaar hebben doorgevoerd met strengere eisen omtrent deze automaten. Zo is de Verenigde Staten met 32120 machines verantwoordelijk voor 87,9% van het totaal. Canada volgt op de tweede plek met ‘maar’ 6,3%. Samen is Noord-Amerika verantwoordelijk voor 95,1% van alle BATM’s.

Heel Europa is verantwoordelijk voor maar 3,9% van alle bitcoin automaten. Het aantal BATM’s in Europa is sinds 2019 nog nauwelijks toegenomen, en dat komt hoogstwaarschijnlijk door de invoering AMLD5 regelgeving. In het Verenigd Konikrink is het aantal BATM de afgelopen twee jaar zelfs afgenomen van 283 naar 79.

Op Crypto Insiders was onlangs te lezen dat bitcoin geldautomaten niet in Nederland aanslaan. Byecoin is blijkbaar nog steeds de enige vergunninghouder in Nederland. We hebben hier in totaal 22 BATM’s staan volgens Coin ATM Radar.

Desondanks is de verwachting dat het totale aantal bitcoin automaten de komende tijd nog wel zal groeien. Vooral nu nieuwe spelers in Latijns-Amerika als Brazilië en natuurlijk El Salvador de markt betreden en begonnen zijn met het plaatsen van nieuwe automaten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie