Roy van Krieken Roy van Krieken
19/02/2022 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/02/2022 19:00

Bitcoin geldautomaten lijken niet aan te slaan in Nederland

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Groei bitcoin geldautomaten neemt voor het eerst af

Foto: aleks333/Shutterstock

Al jaren bestaan er overal in de wereld zogeheten bitcoin (BTC) geldautomaten. Dit zijn een soort pinautomaten waar men gemakkelijk fiat valuta om kan zetten in cryptocurrency. Ook in Nederland staan er een handvol dergelijke automaten, maar door aangescherpte regels vanuit de overheid en het uitblijven van interesse van de Nederlandse bevolking, worden dit er steeds minder.

Toenemende wereldwijde turbulentie zet bitcoin onder druk
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoins ‘pinnen’ in de winkel

Het zijn voornamelijk winkeleigenaars die in het bezit zijn van de bitcoin geldautomaten. In totaal zijn er zo’n 20 bitcoin geldautomaten van Byecoin geregistreerd in Nederland. Een paar jaar geleden waren dit er nog een stuk meer. Zaakeigenaren zien dat het financieel steeds minder aantrekkelijk wordt om crypto geldautomaten te exploiteren, zo meldt het Financieele Dagblad.

Dit heeft voor een groot deel te maken van de aangescherpte regels wat betreft crypto geldautomaten die De Nederlandsche Bank in 2021 heeft ingevoerd. Het werd vanaf dat moment voor gebruikers verplicht om zich te registreren met een identificatiebewijs en een pasfoto alvorens zij gebruik kunnen maken van de automaten. Ook kreeg Byecoin als enige bedrijf de benodigde licenties uitgereikt van De Nederlandsche Bank.

Schijnbaar heeft dit een grote impact gehad op het aantal gebruikers. Winkeleigenaar Danny Willemse heeft in ieder geval een groot deel van zijn inkomsten uit zijn bitcoin geldautomaat zien verdampen. 

‘Vroeger was het echt leuk. Toen kochten mensen vaker voor €10.000-€20.000 bitcoins. In een goede maand betaalde ik hiermee de huur. Nu verdien ik op zijn best €500 per maand.’

Cybercriminaliteit

De reden waarom De Nederlandsche Bank harde maatregelen tegen crypto geldautomaten nam, had alles te maken met het tegengaan van cybercriminaliteit. Volgens de centrale bank stelden crypto geldautomaten criminelen in staat om gemakkelijk en anoniem bijvoorbeeld geld wit te wassen.

Zelfs nadat de strenge regels werden ingevoerd bleef het Ministerie van Justitie jagen op witwassers die gebruik maken van crypto geldautomaten. Dit heeft tot gevolg dat niet alleen mogelijke daders worden gestraft, maar ook dat exploitanten van de geldautomaten een strafzaak aan hun broek krijgen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie