Tim Kamp Tim Kamp
16/01/2024 13:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2024 11:12

Groeiende Bitcoin-adoptie bedreigt dominantie van de Amerikaanse dollar

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Historisch gezien: hoe reageert bitcoin op een sterke februari?

Foto: Bukhta Yurii/Shutterstock

De stormende groei van bitcoin (BTC) in de afgelopen maanden zorgt voor een bedreiging voor de dominante positie van de Amerikaanse dollar, aldus Andrew Peel van Morgan Stanley. Bitcoin, in combinatie met de opkomende CBDC’s, zorgen volgens de financiële dienstverlener voor de grootste bedreiging.

🚀 Nederlanders maken lezers van Crypto Insiders vandaag SHIBA miljonair; pak jouw gratis 1.000.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin de grootste dollar-killer

De toenemende adoptie van bitcoin vormt een bedreiging voor de dominante positie van de Amerikaanse dollar. Volgens Andrew Peel van de wereldwijde financiële dienstverlener Morgan Stanley zou de groeiende populariteit van de crypto kunnen leiden tot aanzienlijke veranderingen in het monetaire landschap. Peel, hoofd digitale activa, zou spreken van een “paradigma verschuiving”.

De Amerikaanse dollar heeft decennialang een overheersende rol gespeeld in de wereldwijde financiële markten. Het is de primaire reservemunt en wordt gebruikt voor internationale handelstransacties. Echter, met de opkomst van digitale valuta’s zoals bitcoin en CBDC, zijn er zorgen gerezen over de stabiliteit van de Amerikaanse dollar.

De verschuiving in het economisch landschap zou vooral plaatsvinden door de komst van de Bitcoin Spot Exchange-Traded Fund (ETF) in de Verenigde Staten. Met wekelijkse instromen van $1,18 miljard in de ETF’s zou er sprake zijn van een belangrijke ontwikkeling.

Daarnaast benadrukt Peel de “indrukwekkende” wereldwijde acceptatie van bitcoin gedurende de afgelopen 15 jaar. Zo zijn op dit moment 106 miljoen mensen wereldwijd in het bezit zijn van bitcoin, met bitcoin-geldautomaten in meer dan 80 landen.

Advertentie

CBDC’s doen ook mee

Niet alleen bitcoin maakt onderdeel uit van deze zogeheten paradigma verschuiving. De opkomende wereld van Central Bank Digital Currencies (CBDC’s) doet net zo hard mee. Het zou vooral kunnen zorgen voor snelle grensoverschrijdende betalingen zonder de noodzaak van een gemeenschappelijke valuta, zoals de Amerikaanse dollar.

“CBDC’s hebben het potentieel om een ​​uniforme standaard voor grensoverschrijdende betalingen vast te stellen, wat de afhankelijkheid van traditionele tussenpersonen zoals SWIFT en het gebruik van dominante valuta’s zoals de dollar zou kunnen verminderen”, aldus Peel.

Over de schaalbaarheid is Peel ook zeer te spreken: “Verder kunnen CBDC’s aanzienlijke innovatie in financiële diensten mogelijk maken, zoals het gebruik van smart contracts voor het automatiseren van betalingen, waardoor het concept van programmeerbaar geld een praktische realiteit wordt.”

Stablecoins zijn ook een groeiende betalingsmogelijkheid, merkt Peel op. “Met hun toenemende belang zullen door de dollar gesteunde stablecoins een diepgaande impact hebben op de financiële sector en mogelijk de manier waarop geld over grenzen wordt verplaatst, opnieuw vormgeven.”

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie