Rico Engelbarts
28/05/2018 12:56 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/05/2018 12:56

Hoe een crypto-investeerder $60 miljoen aan Bitcoin verloor en nooit terug kreeg

Nieuws
hoe_crypto_investeerder_james_howells_60_miljoen_dollar_aan_bitcoin_verloor

James Howells, een 32-jarige IT-specialist die recentelijk overstapte naar full-time cryptocurrency-investeerder, vertelde New York Post dat hij in 2009 meer dan $60 miljoen aan Bitcoin had verloren en het nooit gelukt is om dat terug te krijgen.
7.500 BTC
In 2009, het debuutjaar van BTC waarin de prijs van BTC lager was dan $1 en toen de hash power van Bitcoin nog extreem laag was vanwege het geringe aantal miners, bemachte Howells meer dan 7.500 BTC in een week met behulp van een standaard GPU mining apparaat.
In 2013, toen de prijs van Bitcoin de $100-grens overschreed, begon Howells te zoeken naar de USB-stick die hij in 2009 gebruikte om de sleutel tot de 7.500 BTC die hij gemined had op te slaan. Toen herinnerde hij zich die USB-stick per ongeluk weggegooid te hebben.

Ik heb in 2009 binnen een week meer dan 7.500 coins gemined; we waren toen met z’n zessen en het leek op de eerste dagen van een goldrush. Vier jaar later had ik twee memorysticks in mijn bureaulaatje liggen; een was leeg en de ander bevatte mijn geheime Bitcoin-sleutels. Ik wilde de lege stick weggooien, maar gooide per ongeluk die met de Bitcoin-informatie weg.

Bitcoin is een unieke digitale asset omdat het haar gebruikers dwingt verantwoordelijkheid te nemen over hun fondsen en de mogelijkheid elimineert dat centrale instellingen of externe dienstverleners toegang krijgen tot de de fondsen van gebruikers. Een nadeel van dit aspect van Bitcoin is dat als en wanneer een gebruiker sleutels van een wallet verliest, het onmogelijk is om het geld terug te vorderen, hoe groot het bedrag ook mag zijn.
Howells gaf toe dat hij, nadat hij zich realiseerde dat hij miljoenen dollars had weggegooid, zich lichamelijk ziek had gevoeld:

Ik zocht de prijs op, deed de berekening en dacht; shit, mijn investering is ongeveer twee of drie miljoen waard. Een paar maanden later was het $9,9 miljoen waard. Ik was geïrriteerd, pissig, ziek. Ik sprak met de mensen op de vuilstortplaats en vertelde hen dat ik een USB-stick van $10 miljoen had weggegooid. Ze keken me dom aan.

Bitcoin is ondergewaardeerd
Miljoenen Bitcoins zijn permanent verloren van het onveranderlijke blockchain-netwerk, door gevallen vergelijkbaar met de dure vergissing van Howells. Een studie uitgevoerd door Chainalysis, een op blockchain georiënteerd digitaal forensisch bedrijf, ontdekte dat 3,79 miljoen BTC voorgoed verloren zijn gegaan en niet meer opnieuw verkregen kunnen worden.
3,79 miljoen is meer dan 18% van het maximale aanbod van BTC, 21 miljoen. Aangezien de prijs van Bitcoin wordt berekend door de marktwaardering van de het digitale asset gedeeld door het circulerende aanbod, zou de prijs van Bitcoin, wanneer het aanbod ophoudt bij 21 miljoen, 18% moeten zijn dan de werkelijke prijs.
Senior econoom bij Chainalysis, Kim Gauer:

Aan de ene kant houden directe berekeningen over de marktkapitalisatie geen rekening met de coins die verloren zijn gegaan. Rekening houdend met hoe speculatief dit veld is, kunnen de marktkapitalisatie-berekeningen economische modellen van de markt maken die van invloed zijn op de uitgaven. Toch heeft de markt zich aangepast aan de feitelijke vraag en aanbod van wat er beschikbaar is; kijk maar naar het gedrag op de beurs.

Denk dus goed na hoe je als gebruiker je cryptocurrency opslaat; of dit nou online of offline is. Meer weten over de opslag mogelijkheden? Bekijk dan hier onze wallet-pagina’s.

Deel dit artikel
Rico Engelbarts

Head of Partnerships Rico kwam in 2013 in aanraking met Bitcoin. Een vriend van hem vertelde hem toentertijd met veel enthousiasme over het decentrale aspect van Bitcoin; een concept wat Rico’s interesse niet meteen wekte.

Net binnen
Trending
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Solana memecoin stijgt als een raket door promotie van Lionel Messi
Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
'Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren'
‘Economie VS stort in, maar crypto zal daar niet van profiteren’
3x goed nieuws voor Shiba & Nederlanders maken iedereen SHIB miljonair
Na regen komt zonneschijn: Alle Nederlanders ontvangen gratis SHIB
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Memecoin-oprichter in tranen, crypto koers crasht 90% tijdens livestream
Bitcoin’s zware correctie: Lange termijn investeerders veranderen strategie
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Waarom Bitcoin komende dinsdag weer volatiel kan worden
Advertentie