Simon Bosch Simon Bosch
21/09/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/09/2023 18:30

Hoe een dikke vinger een bitcoin crash van 87% veroorzaakte

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoe een dikke vinger een bitcoin crash van 87% veroorzaakte

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Toen eind vorig jaar de Amerikaanse bitcoin beurs FTX failliet ging werd duidelijk dat er al lang een hoop mis ging bij zowel FTX zelf als bij FTX-zusterbedrijf Alameda Research. Zo blijkt Alameda een jaar eerder al een enorme flashcrash te hebben veroorzaakt die voelbaar was in de hele markt. De reden? Te weinig ‘sanity checks’.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Alameda de spil van enorme bitcoin crash in 2021

Dat schrijft een voormalig ingenieur bij SBF’s crypto-investeringsfonds Alameda Research, Aditya Baradwaj, op het sociale mediaplatform X. Op 21 oktober 2021 probeerde een handelaar bij Alameda op een normale manier een bepaalde hoeveelheid bitcoin (BTC) te verkopen nadat de handelaar zich bewust werd van negatief nieuws.

Maar bij het verkopen kwam de komma op de verkeerde plek terecht. Daardoor werden de coins letterlijk voor een fractie van de normale marktprijs verkocht.

De bitcoin koers stond die dag nog op ongeveer 65.000 dollar, maar meteen na de verkoop van de enorme hoeveelheid coins crashte de koers hard. Alameda lijkt de coins te hebben verkocht op Binance.US, waar de koers vervolgens in één minuut daalde tot slechts 8.200 dollar. Dat is een crash van 87%.

Direct daarna kochten andere slimme handelaren de coins weer op, waardoor de prijs snel weer stond op de koers van vóór de crash. Een woordvoerder van Binance verklaarde aan CoinDesk toen dat de crash werd veroorzaakt door een ‘bug’ in een algoritme, oftewel automatische handelssoftware.

Echter ging het dus niet om een bug, maar om een ‘dikke vinger’ – een ongelukkige typefout met in dit geval grote gevolgen. Alameda Research verloor met een handmatige beslissing volgens Baradwaj tientallen miljoenen dollars. Bitcoin daalde die dag van de opening tot de sluiting (Nederlandse tijd) van de dagelijkse kaars met meer dan 5%.

Advertentie

FTX’ SBF wilde liever snelheid dan zorgvuldigheid

De voormalige medewerker verklaart dat het regelmatig zo liep bij Alameda. Pas nadat dingen verkeerd liepen werden problemen opgelost, in plaats van dat er preventieve maatregelen genomen werden. Dat is niet hoe dingen normaal gesproken lopen in de financiële wereld. Daar zijn zorgvuldigheid en risicomanagement doorgaans erg belangrijke waarden.

Sam Bankman-Fried, ook wel bekend als ‘SBF’, vond voor zowel FTX als voor Alameda dat de voordelen van snelheid belangrijker waren dan de nadelen. Want hacks en slecht risicomanagement en dergelijke zou slechts sporadisch voorkomen. Bijna twee jaar lang was de reden voor de vreemde crash onduidelijk.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie