Roy van Krieken Roy van Krieken
11/04/2022 15:31 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2022 15:31

IMF: Crypto wordt meer gebruikt in corrupte landen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
IMF: Crypto wordt meer gebruikt in corrupte landen

Foto: Rawpixel.com/Shutterstock

De adoptie van cryptocurrencies is overal ter wereld het afgelopen jaar in een stroomversnelling geraakt. In 2021 werd bitcoin (BTC) zelfs een officieel betaalmiddel in het eerste land. Volgens een onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn het wel vooral ‘corrupte’ landen waar de crypto industrie het meest aanslaat.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

IMF onderzoekt crypto

Het onderzoek van het IMF, “Crypto, Corruption, and Capital Controls: Cross-Country Correlations,” stelt dat inwoners van landen waar veel corruptie heerst eerder geneigd zijn om gebruik te maken van cryptocurrencies dan in landen waar corruptie een minder groot probleem is.

“We zien dat het gebruik van crypto-activa significant en positief samenhangt met een hogere perceptie van corruptie en intensievere kapitaalcontroles,”

Het komt natuurlijk niet als een verrassing dat crypto erg populair is in landen waar corruptie heerst en de controle op de economische vrijheid van burgers door de overheid groot is. Als iemand niet vrij is om bijvoorbeeld geld te versturen naar het buitenland, dan is het vrij logisch dat in dergelijke landen de wereld van crypto erg populair is.

Het omgekeerde is uiteraard ook waar, dat stelt het onderzoek van het IMF. In landen waar economische vrijheid hoog is, zoals in de meeste Westerse landen, dan ligt de mate van crypto adoptie daar relatief laag.

“Inwoners van landen waar de traditionele financiële sector goed ontwikkeld is, zullen wellicht minder snel behoefte hebben aan crypto.”

Nadelen van crypto

Het IMF ziet de alsmaar vorderende adoptie van cryptocurrencies niet bepaald als een positieve ontwikkeling. Volgens het IMF draagt de crypto industrie behoorlijke risico’s met zich mee en kan de nieuwe industrie zelfs gevaarlijk zijn voor de wereldwijde economie.

“De pseudonimiteit van crypto-activa (waarbij voor transacties alleen digitale identiteiten nodig zijn) maakt ze tot een potentieel vehikel voor illegale stromen, waaronder stromen van opbrengsten uit corruptie.”

Uiteraard is dit standpunt enigszins achterhaald. Ondertussen weten we dat crypto transacties in de meeste gevallen helemaal niet zo anoniem zijn. Elke transactie wordt vastgelegd op de blockchain en is mogelijk te herleiden tot een persoon. Cash geld, ter vergelijking, is vele malen anoniemer dan bijvoorbeeld bitcoin.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie