Kevin Schijven Kevin Schijven
08/10/2021 11:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/10/2021 11:04

Institutionele investeerders dumpen goud voor bitcoin (BTC), meldt JPMorgan

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Institutionele investeerders dumpen goud voor bitcoin (BTC), meldt JPMorgan

Bitcoin (BTC) zag afgelopen week eindelijk weer een flinke koersstijging waardoor de cryptocurrency voor het eerst sinds mei weer bij $55.000 uitkomt en een markkapitalisatie boven de $1 biljoen heeft.

Volgens JPMorgan Chase, de grootste bank van de Verenigde Staten, komt deze prijsstijging vooral doordat institutionele investeerders een veilige haven opzoeken om zich in te dekken tegen de inflatie. Dat meldt Business Insider op 7 oktober:

 “De terugkomst van zorgen omtrent inflatie bij beleggers heeft de belangstelling voor het gebruik van bitcoin als inflatie hedge hernieuwd. Institutionele beleggers lijken terug te keren naar bitcoin en zien het wellicht als een betere inflatie hedge dan goud.”

Aldus de analisten van JPMorgan, die nu het tegenovergestelde zeggen wat hen in mei opviel. Toen stroomde juist geld uit bitcoin naar goud toe. Volgens JPMorgan fungeert goud niet meer als een betrouwbare afdekking tegen inflatie en is sinds begin dit jaar meer dan $10 miljard uit goud exchange-traded funds (ETF’s) gestroomd, terwijl meer dan $20 miljard in bitcoin fondsen werd gestopt.

JPMorgan noemt daarnaast nog twee factoren op die leidde tot de recente prijsstijging van bitcoin. De eerste is dat Amerikaanse beleidsmakers onlangs verzekerde dat ze niet in de voetstappen van China zullen volgen en geen crypto handel noch mining zullen verbieden. De analisten bedoelen hiermee wellicht de recente uitspraken van Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

De tweede factor is de stijging in populariteit van zogeheten layer-2 schalingsoplossingen als Lightning Network, wellicht aangedreven door de bitcoin wet in El Salvador. JPMorgan zegt alleen niets over de eventuele goedkeuring van een bitcoin futures ETF door de SEC dat momenteel de markt in de ban heeft.

JPMorgan meldde enkele weken geleden nog juist dat grote investeerders bitcoin futures dumpen en overstappen naar ethereum (ETH) futures.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie