Ivo Melchers Ivo Melchers
04/04/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/04/2023 06:00

Internet Computer komt met ‘liquid bitcoin’, wat betekent dit?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Internet Computer propone el

Foto: Shutterstock/Creativan

De Dfinity Foundation, een Zwitserse non-profit organisatie en tevens een belangrijke bijdrager aan de ontwikkeling van Internet Computer (CP), heeft gisteren ckBTC uitgegeven. Dit is een liquide en kostenefficiënte ‘’tweeling’’-token die op een 1:1 basis wordt ondersteund met bitcoin (BTC).

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is ‘liquid bitcoin’?

CkBTC brengt layer-2 mogelijkheden naar Bitcoin, waardoor je sneller en goedkoper transacties kunt uitvoeren zonder dat het ten koste gaat van de veiligheid van het Bitcoin netwerk. Layer-2’s verwijzen naar een framework of protocol dat bovenop een bestaande blockchain is gebouwd, met als doel een probleem van de basislaag op te lossen. Dit heeft vaak met de schaalbaarheid van de blockchain te maken.

Door rechtstreeks met het netwerk van Bitcoin te integreren, kan ckBTC worden gebruikt op DeFi applicaties op ondersteunde netwerken zonder te vertrouwen op gecentraliseerde bridging diensten, die een groot beveiligingsprobleem vormen. Met een crypto bridge kan iemand zijn cryptocurrency overdragen tussen meerdere netwerken.

De oprichter van Dfinity, Dominic Williams, zei het volgende over ckBTC:

‘’CkBTC betekent lage transactiekosten, snelheid en vooral geen bruggen. Dit is een mijlpaal in de Bitcoin reis en de Dfinity Foundation is verheugd om te zien hoe projecten die voortbouwen op de Internet Computer blockchain ckBTC implementeren en nieuwe use-cases onderzoeken.’’

Terwijl de integratie van BTC kansen met zich meebrengt, erft het tegelijkertijd ook de trage transactietijden en de dure transactiekosten. Om dat tegen te gaan, heeft Internet Computer de vergoedingen voor liquid bitcoin vastgesteld op slechts 0,0000001 ckBTC, tegen een waarde die aanzienlijk lager is dan de netwerkkosten voor Bitcoin.

CkBTC gebruikt smart contracts

Normaal gesproken worden zogenoemde wrapped tokens beheerd door een gecentraliseerde entiteit. CkBTC maakt daarentegen gebruikt van zogeheten canisterssmart contracts voor activaoverdrachten – en heeft geen tussenpersonen of risicovolle bruggen nodig.

Gebruikers storten hun BTC op een stortingsadres en ontvangen in ruil hiervoor evenveel ckBTC. Uiteraard kunnen gebruikers ook hun ckBTC storten om zo een gelijk aantal BTC te ontvangen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie