Shane Kuijpers
08/07/2021 19:26 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/11/2023 10:20

Israël richt pijlen op bitcoin (BTC) en dogecoin (DOGE) van Hamas

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Israël richt pijlen op bitcoin (BTC) en dogecoin (DOGE) van Hamas

Op het eerste gezicht hebben bitcoin (BTC) en Hamas helemaal niks met elkaar te maken. Toch heeft de terroristische organisatie uit Palestina recent veel donaties in de vorm van bitcoin gekregen, evenals tether (USDT) dogecoin (DOGE) en andere cryptocurrencies. Israël is van plan deze in beslag te nemen. 

Het National Bureau for Counter Terror Financing of Israel (NBCTF) heeft een inbeslagnemingsbevel aangekondigd tegen maar liefst 84 crypto-adressen. Deze adressen zouden allemaal bij Hamas horen. Benjamin Gantz, minister van Defensie van Israël, heeft het bevel ondertekend. 

De blockchain analisten van Elliptic hebben bekendgemaakt dat de cryptocurrencies in de 84 wallets een totale waarde vertegenwoordigen van zo’n $7,7 miljoen. Stablecoin tether ($4,1 miljoen) en bitcoin ($3,3 miljoen) zijn veruit de grootste coins. Zelfs memecoin DOGE was in wat mindere mate terug te vinden in de wallets.

Elliptic voegde wel nog het volgende toe aan hun blogpost:

“Sommige van de adressen maken deel uit van grotere diensten en niet al deze fondsen kunnen in verband worden gebracht met terrorisme. Bij het berekenen van de cijfers hebben we fondsen uitgesloten die zijn verzonden naar adressen waarvan bekend is dat ze worden gebruikt door diensten zoals beurzen om stortingen van verschillende gebruikers te ontvangen.” 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Waarom bitcoin?

Hamas is een Palestijns islamitsche politieke beweging, voornamelijk gevestigd in de Gazastrook. In Nederland, de EU, Israël en de Verenigde Staten onder andere staat de partij echter bekend als een terreurbeweging. 

Als terroristische organisatie is het voor Hamas heel lastig om aan dollars of euro’s te komen. Financiële grootmachten in de wereld staan dit simpelweg niet toe. Om die reden is bitcoin erg geliefd bij ze. In een conflict van eind mei tussen Israël en Hamas heeft de organisatie een hoop donaties ontvangen in de vorm van bitcoin en andere cryptocurrencies. De controle op deze digitale activa is een stuk minder dan bij de traditionele valuta. Tether, met een stabiele koers gekoppeld aan de Amerikaanse dollar, is gewild. 

In 2019 kwam Hamas ook al eens in het nieuws vanwege donaties in de vorm van BTC.

Deel dit artikel
Shane Kuijpers

Shane is begin 2020 voor het eerst echt in contact gekomen met cryptocurrency. Waar het begon als een soort hobby is het ondertussen een dagelijkse bezigheid voor hem. Hij volgt de laatste ontwikkelingen op de voet en kijkt niet alleen met grote interesse naar Bitcoin, maar ook naar tal van altcoins. Veel uiteenlopende projecten maken dat de mogelijkheden met crypto eindeloos zijn en om die reden zal crypto ook in de toekomst onderdeel zijn in het leven van Shane. Shane is naast auteur bij Crypto Insiders ook student International Business.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie