Thom Derks Thom Derks
12/02/2022 14:04 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 12/02/2022 14:04

KPMG Canada onderschrijft toekomst bitcoin voor financiële sector

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
KPMG Canada onderschrijft toekomst bitcoin voor financiële sector

Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

De Canadese tak van accountancy- en consultancygigant KPMG heeft deze week bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) op de balans gezet. Als onderdeel van de “Grote Vier” van accountancykantoren heeft deze beslissing in potentie een enorme impact op de adoptie van bitcoin. Nog geen twee jaar geleden zorgde MicroStrategy vooral voor gefronste wenkbrauwen in de financiële wereld met hun keuze voor bitcoin. Het grootste deel van de financiële wereld nam bitcoin destijds niet serieus. De tulpenbollenvergelijkingen worden tot op de dag van vandaag gemaakt. In de Bitcoin blootgelegd van deze week kijk ik hoe deze aankoop van KPMG daar weleens verandering in kan gaan brengen.

De afgelopen jaren heeft de financiële wereld mij geleerd dat men zelfs in de absolute top ‘maar wat doet’. Zonder nadenken roeptoetert het gros van de industrie elkaar na. Wat bitcoin lange tijd de kans heeft gegeven om zich onder de radar door te ontwikkelen. Na de investeringen van MicroStrategy, Block, Tesla en als kers op de taart KPMG Canada, lijkt de ondergrondse fase van bitcoin definitief voorbij. Het besef begint door te dringen dat bitcoin niet meer zal verdwijnen.

Bitcoin dump aanstaande? Overheid VS verplaatst $2 miljard aan BTC
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

KPMG Canada opent de bitcoin-poorten

Het is onbekend hoeveel bitcoin KPMG heeft gekocht, maar dat doet er in eerste instantie niet toe. KPMG is een bedrijf met een marktwaarde van 32 miljard dollar dat een toonaangevende rol heeft in de financiële industrie. Partijen die nog twijfelden over de toekomst van bitcoin kunnen door deze stap van KPMG Canada over de streep getrokken worden. Het lijkt dan ook een kwestie van tijd voordat er meer ‘dominostenen’ omvallen.

Als we de berichtgeving van Bloomberg mogen geloven, dan denkt KPMG Canada daar hetzelfde over. “Nu we zelf door dit proces zijn gegaan, zijn we ervan overtuigd dat we ook onze klanten en toekomstige klanten kunnen helpen om bitcoin op de balans te zetten,” zo laat KPMG weten aan het nieuwsplatform.

De aankoop van KPMG Canada in combinatie met de bovenstaande mededeling lijkt de bevestiging te zijn die bitcoin nodig heeft. MicroStrategy heeft een aantal bedrijven overgehaald (o.a. Tesla en Block), maar de echte storm bleef uit. Nu lijkt KPMG als grote speler binnen de financiële industrie de poorten wagenwijd open te zetten voor bitcoin als reserve-asset op de balans. De komende maanden moeten uitwijzen in hoeverre dat waarheid blijkt te zijn.

Advertentie

KPMG heeft macht om nadelige accountancy-regels om te buigen

Op het moment van schrijven zijn de accountancy-regels in onder andere de Verenigde Staten nog niet in het voordeel van bitcoin. MicroStrategy en Tesla mogen alleen koersdalingen verwerken in de balanswaarde van hun bitcoin. Als de koerswaarde hoger is dan de aankoopwaarde mag dat pas verwerkt worden op het moment van verkopen. Wat een vertekend beeld kan geven van de financiële gezondheid van bedrijven met bitcoin op de balans.

Het resultaat van die regelgeving is dat MicroStrategy er op papier een stuk slechter voorstaat dan in de realiteit. Wat uiteindelijk ook weer invloed heeft op de mogelijkheden voor financiering. Banken en andere financiële instellingen beoordelen je kredietwaardigheid onder andere op basis van de balans. Als die een vertekend beeld geeft, dan heeft dat een negatieve impact op je vermogen om kapitaal op te halen.

KPMG heeft een grote vinger in de pap als het gaat om de regels voor accountancy. Het kan zomaar zijn dat MicroStrategy, Tesla en de andere partijen met bitcoin op de balans hierdoor meer kans hebben om iets aan die regels te doen. Mocht het op de korte termijn lukken om de regels gunstiger te maken voor bitcoin, dan kan dat ook weer een hoop partijen over te halen om voor een (kleine) bitcoin-allocatie te kiezen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie