Roy van Krieken Roy van Krieken
06/02/2022 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/02/2022 07:00

Kunnen quantumcomputers Bitcoin kraken in de toekomst?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Kunnen quantumcomputers Bitcoin kraken in de toekomst?

Foto: Bartlomiej K. Wroblewski/Shutterstock

Vandaag de dag wordt het Bitcoin (BTC) netwerk als een van de veiligste netwerken ooit gezien. Door het cryptografische algoritme van het netwerk, is het praktisch onmogelijk voor traditionele computers om binnen te breken. In de toekomst kan dit wellicht anders liggen. Een recent gepubliceerd onderzoek stelt namelijk dat quantum (of kwantum) computers binnen 10 jaar in staat zullen zijn het Bitcoin-netwerk te kraken.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Quantumcomputers en bitcoin

Het onderzoek, dat werd gedaan door de University of Sussex, tekent een relatief beangstigend beeld. De onderzoekers geven namelijk aan dat het volkomen realistisch is dat revolutionaire quantumcomputers in staat zullen zijn de encryptie van het Bitcoin netwerk te doorbreken.

Deze encryptie is tot op de dag van vandaag bestand gebleken tegen elke gepoogde aanval. Er wordt geschat dat zelfs de meest capabele supercomputers meerdere eeuwen erover zouden doen om het Bitcoin netwerk te kraken. Volgens de onderzoekers zou een quantumcomputer van de toekomst dit in slechts enkele minuten voor elkaar kunnen krijgen.

Mochten deze quantumcomputers daadwerkelijk in staat zijn om door de encryptie heen te breken, kunnen de gevolgen enorm zijn. Het zou dan bijvoorbeeld mogelijk zijn om met een quantumcomputer de keys te vervalsen en transacties te wijzigen om coins te stelen. Het onderzoek geeft aan dat met quantumcomputers het breken van de encryptie van het Bitcoin-netwerk en andere crypto netwerken wellicht een fluitje van een cent wordt. 

Wordt het gevaar overschat?

Op het eerste gezicht lijkt dit natuurlijk erg slecht nieuws, maar het wil niet zeggen dat we onvermijdelijk de ondergang van het Bitcoin netwerk mee zullen gaan maken in de komende 10 jaar. Er zijn namelijk manieren om te beschermen tegen de gigantische capaciteit van quantumcomputers, aldus de onderzoekers.

Een voorbeeld van een dergelijke bescherming zou een soft-fork van het netwerk kunnen zijn, wat ervoor zorgt dat het netwerk ‘quantum secure’ wordt, stellen de onderzoekers. Op deze manier zou de dreiging worden opgeheven. Het onderzoek is echter stellig dat de ontwikkeling op het gebied van quantumcomputers zal leiden tot een mogelijke bedreiging van het Bitcoin netwerk.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie