Ivo Melchers Ivo Melchers
22/01/2024 15:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/01/2024 13:34

Miljarden euro’s aan bitcoins zijn al gedumpt door Grayscale, wat nu?

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Miljarden euro’s aan bitcoins zijn al gedumpt door Grayscale, wat nu?

Foto: 24K-Production/Shutterstock

Crypto-vermogensbeheerder Grayscale staat sinds de historische lancering van Bitcoin (BTC) spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) erg negatief in het nieuws. Dit heeft te maken met de grote uitstroom uit zijn spot ETF, dat voorheen al een regulier trustfonds was. Miljarden euro’s aan bitcoins zijn al uit het fonds gestroomd, maar er blijft nog een enorme berg over.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

BTC uitstroom Grayscale

Vorige week woensdag, de dag waarop de Amerikaanse Securities and Exchange Commission elf Bitcoin spot ETF’s goedkeurde, bezat het fonds van Grayscale al 619.162 BTC. Met de goedkeuring werd het fonds van Grayscale, GBTC, geconverteerd tot een spot ETF.

Blockchain-analyseplatform Lookonchain heeft eerder vandaag in een bericht op sociale mediaplatform X laten weten dat Grayscale momenteel 566.973 BTC in handen heeft als onderpand voor de aandelen van zijn ETF. De data is afkomstig van de website van Grayscale, zo wordt er geschreven in het bericht.

In totaal is het fonds dus met 52.227 BTC afgenomen. Tegen de huidige BTC koers draagt dit een waarde van 2,14 miljard dollar. In euro’s komt dit overeen met 1,97 miljard euro.

De exodus wordt grotendeels veroorzaakt door de relatief hoge vergoedingen die Grayscale hanteert voor zijn ETF. Met kosten van 1,5 procent steekt het met kop en schouders boven de concurrentie uit.

Michael Sonnenshein, de CEO van Grayscale, verdedigde vorige week de relatief hoge kosten en stelde dat de meeste andere ETF’s het naar zijn mening niet zullen overleven.

Advertentie

Bekende crypto-miljardair reageert

Met de gigantische uitstroom GBTC uitstroom heeft het sentiment op de cryptomarkt een flinke deuk opgelopen. De bitcoin koers staat niet voor niets significant lager dan de absolute piek van 49.000 dollar, dat vlak na de massa-goedkeuring werd bereikt.

Mike Novogratz, CEO van crypto diensverlener Galagy Digital, denkt niet dat er nog veel pijn op komst is voor bitcoin. Op X deelde hij zijn verwachting dat het gros van de GBTC uitstroom tot andere ETF’s zal vloeien, waardoor de prijs van bitcoin ‘’over 6 maanden hoger zal zijn’’.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie