Kevin Schijven Kevin Schijven
10/01/2024 15:28 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/01/2024 15:09

Moment van de waarheid: Nog 8 uur tot historisch Bitcoin ETF besluit

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Ethereum ETF beslissing weer uitgesteld, waarom aarzelt de waakhond?

Foto: Tada Images/Shutterstock

De crypto gemeenschap houdt haar adem in, want vandaag valt de definitieve deadline voor de eerste aanvraag voor een bitcoin (BTC) spot exchange-traded fund (ETF) in de Verenigde Staten.

Deze langverwachte beslissing kan een enorme impact hebben op de bitcoin koers en de crypto-sector in het algeheel.

Waarom deze bitcoin cyclus mogelijk anders is dan alle eerdere
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Minder dan 8 uur te gaan tot historische bitcoin ETF beslissing

De Securities and Exchange Commission (SEC) staat onder druk. De Amerikaanse toezichthouder moet vandaag nog zijn beslissing bekendmaken over de eerste spot bitcoin-ETF aanvraag.

De definitieve deadline voor de eerste aanvraag van Ark Invest valt namelijk op 10 januari. De kans lijkt groot dat als de SEC er een goedkeurt, er tegelijkertijd meer zal goedkeuren.

Dat geldt echter ook andersom. Als de SEC vandaag de eerste aanvraag afwijst, dan zal het waarschijnlijk ook de andere aanvragen afwijzen.

Normaliter maakt de SEC dergelijke aankondigingen tijdens kantooruren. Dat betekent dat het nog slechts tot 23:00 Nederlandse tijd heeft om zijn beslissing bekend te maken.

Dat betekent dat er minder dan 8 uur nog te gaan is op het moment van publicatie van dit artikel.

ETF-expert Eric Balchunas verwacht ook dat de SEC een beslissing zal nemen tussen 22:00 en 24:00 vanavond. De eerste Amerikaanse spot bitcoin-ETF’s zouden dan wellicht al morgen lanceren.

Advertentie

Kan de bitcoin ETF beslissing toch nog later vallen?

Er zijn echter geen regels dat de SEC dit ook daadwerkelijk binnen kantooruren moet bekendmaken. Het is alleen zeer ongebruikelijk om dat buiten kantooruren te doen. Er is echter inmiddels nog weinig gebruikelijk aan deze situatie.

We hebben het namelijk over goedkeuring van de allereerste spot bitcoin-ETF in de VS en daar staat de SEC niet om te springen. Het heeft in de afgelopen jaren al talloze aanvragen hiervoor afgewezen.

Dan hebben we het nog niet eens gehad over de hack van gisteren. Gisteren werd het Twitteraccount van de SEC gehackt om een vals bericht naar buiten te sturen dat de bitcoin-ETF’s al zijn goedgekeurd. Dat werd snel ontkend door de SEC-voorzitter Gary Gensler.

Daarom bestaat er een kleine kans dat de SEC pas na kantooruren de aankondiging maakt. Dan zou het in theorie de tijd hebben om pas een beslissing te nemen tegen het eind van de dag. Dat zou pas om 9:00 morgenochtend Nederlandse tijd kunnen zijn. Dat lijkt momenteel niet erg waarschijnlijk.

De verwachting omtrent de ETF zijn hooggespannen omdat een dergelijk beursgenoteerd fonds massaal kapitaal kan aantrekken. Het maakt het gemakkelijker voor particuliere beleggers in de VS om te investeren in bitcoin en opent de deuren voor institutionele beleggers.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie