Ivo Melchers Ivo Melchers
05/07/2023 07:15 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/07/2023 07:15

Muziek maken op de Bitcoin blockchain is nu mogelijk

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los problemas de Binance: Una ayuda para Bitcoin, según Cathie Wood

Foto: Shutterstpck/Camilo Concha

Enkele weken geleden onderging Bitcoin (BTC) Ordinals een update die zogenoemde recursieve inscripties mogelijk maakte. Met behulp van deze update werden de mogelijkheden wat betreft het innovatieve protocol uitgebreid. Afgelopen weekend is de Ordinals dienst zelfs ingezet om een volledige on-chain muziek-engine op Bitcoin te zetten.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Muziek genereren op Bitcoin

Ordinals maakte in januari van dit jaar zijn intrede tot de Bitcoin blockchain en sindsdien is het mogelijk om data toe te voegen aan individuele satoshi’s, de kleinste eenheid van bitcoin. Dit wordt ook wel inscripties genoemd en heeft de weg vrijgemaakt voor non-fungible tokens (NFT’s) en later tevens BRC-20 tokens.

De ‘Descent Into Darkness Music Engine’ werd afgelopen zaterdag gegraveerd in de Bitcoin blockchain. In totaal werden er 10 edities gemint en verkocht als individuele Ordinals.

Met de muziek-engine is iedereen, niet alleen de eigenaar van de inscriptie, in staat om direct een muzieknummer te genereren. Om tot een eigen creatie te komen, hoef je slechts enkele trefwoorden in te voeren.

De muziek-engine is gemaakt door de pseudonieme ontwikkelaar Ratoshi met gebruik van OpenAI’s ChatGPT om de geluiden te helpen ontwikkelen die uiteindelijk werden gebruikt in de on-chain app.

Recursieve BTC inscripties

Zonder de komst van de eerdergenoemde recursieve inscripties zou de komst van deze muziek-engine nooit tot stand zijn gekomen.

Met de recursieve inscripties kunnen inscripties verwijzen naar de inhoud van andere inscripties, wat de efficiënte verhoogt en de kosten verlaagt. Voorheen waren inscripties geheel onafhankelijk van elkaar en dus was er geen communicatie mogelijk wat dat betreft.

Hierdoor kunnen Ordinals ontwikkelaars de maximale blockgrootte van 4 MB in zekere zin omzeilen. Dit limiet was namelijk een grote beperking aangezien dit veel lager is dan wat nodig is voor moderne videogameprojecten en andere grootschalige toepassingen.

Ratoshi legde bijvoorbeeld uit dat in plaats van 40 dollar in BTC aan netwerkkosten te betalen voor elke inscriptie binnen een groter project, de recursieve inscripties het mogelijk maken om 40 dollar te betalen voor de eerste inscriptie en vervolgens een veel lagere vergoeding voor de kleinere inscripties.

In het geval van een verzameling profielfoto’s kunnen ontwikkelaars bijvoorbeeld alle kenmerken van de collectie toevoegen en de afbeeldingen programmatisch renderen met kleine hoeveelheden code in de volgende inscripties. Vóór de komst van recursieve inscripties konden bestanden nog niet gegevens opvragen van andere bestanden op Bitcoin en dus werden ontwikkelaars gedwongen om duizenden JPEG-bestanden individueel te graveren in de blockchain.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Cryptobeurs in de problemen, verkoop is mogelijk
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Aantal bitcoin wallets neemt in rap tempo toe, BTC op exchanges droogt op
Jouw cryptowallet is in gevaar – dit is wat je vandaag nog moet doen
Cardano staat op vooravond van
Cardano staat op vooravond van “grootste mijlpaal in crypto geschiedenis”
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Advertentie