Kevin Schijven Kevin Schijven
22/02/2020 07:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 22/02/2020 07:00

Nederlander veroordeeld tot celstraf na afpersing Ahold Delhaize, eiste bedrag in bitcoins (BTC)

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederlander_veroordeeld_tot_celstraf_na_afpersing_Ahold_Delhaize,_eiste_bedrag_in_bitcoins_(BTC)

Foto: Harry Beugelink/Shutterstock

Een 23-jarige Nederlander heeft een gevangenisstraf van twee jaar gekregen voor poging van afpersing van het supermarktconcern Ahold Delhaize. Dat oordeelde de rechtbank uit Haarlem op 21 februari.
De verdachte, Sammy G. uit Liessel, dreigde eind 2016 het concern per e-mail met het vergiftigen van producten van Albert Heijn supermarkten. G. eiste een bedrag in bitcoins (BTC) ter waarde van $377.777 euro. In 2016 was dat waarschijnlijk ongeveer 50 BTC.
De verdachte probeerde pakketjes met de giftige stof vanuit het buitenland te versturen naar meerdere filialen van Albert Heijn, waaronder in Den Haag, Groningen, Haarlem en het hoofdkantoor in Zaandam.
De pakketjes bevatte de zeer giftige stof 2,4-dinitrophenol (DNP) dat dodelijk kan zijn bij inname. Volgens de dreigbrief bestaat er geen anti-middel tegen de effecten van DNP. Gelukkig zijn de pakketjes nooit aangekomen, ze werden door de douane onderschept.
De politie kwam de verdachte op het spoor doordat hij gebruik maakte van het TOR-netwerk, een open netwerk voor anonieme communicatie. Uit onderzoek blijkt dat de pakketjes op het darkweb marktplatform “Alphabay” zijn besteld. Zelf heeft G. de poging tot afpersing ontkent, maar de rechtbank achtte dat niet geloofwaardig.
Naast de poging tot afpersing zou verdachte zich ook schuldig hebben gemaakt aan oplichting. Hij zou namelijk Apple hebben bewogen om een Macbook Air laptop aan hem af te geven door gebruik te maken van een Apple account en creditcard van een ander. Daar was volgens de rechtbank echter te weinig bewijs voor.
Het openbaar ministerie (OM) eiste een celstraf van vier jaar. G werd vrijgesproken van oplichting en vanwege zijn relatief jonge leeftijd heeft hij een celstraf van twee jaar ontvangen, waarvan een jaar voorwaardelijk en een proeftijd van drie jaar.
Gisteren was op Crypto Insiders te lezen dat de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) twee Nederlanders heeft gearresteerd op verdenking van het witwassen van miljoenen euro’s aan cryptocurrency.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie