Robin Hazekamp Robin Hazekamp
05/02/2024 19:38 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2024 19:27

Nederlandse student verliest €2,5 miljoen Bitcoin, wat ging er fout

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nederlandse student verliest €2,5 miljoen Bitcoin, wat ging er fout

Foto: Jacob Lund/Shutterstock

De vroege vogel vangt de dikste wormen. Dat is over het algemeen het beeld wat de crypto industrie heeft van bitcoin (BTC). Met een rendement van bijna 70 miljoen procent is de eerste en tevens grootste cryptocurrency de oorsprong geweest voor vele bitcoin miljonairs. Voor de Nederlandse David Lemereis daarentegen, verliep het allemaal net even anders. Van zijn ‘winst’ van €2,5 miljoen kwam helaas weinig terecht.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Nederlandse student koopt 83 bitcoin voor €600

In een lollige bui kocht Lemereis, destijds een student, €600,- aan bitcoin. Dit was in juni 2011, toen één bitcoin nog voor minder dan €20,- over de toonbank ging. Wat de exacte koers was destijds, kan Lemereis niet meer voor de geest halen. Volgens de techproducten-tester bij RTL Nieuws beschikte hij destijds over ongeveer 83 bitcoin. Dat komt neer op een aanschafprijs van €7,23.

Een portfolio met 83 bitcoin zou vandaag de dag €3,3 miljoen waard zijn. Daar kwam, waar Lemereis verbazingwekkend nuchter over is, weinig van terecht. In het begin ging het de student voor de wind: de bitcoin koers steeg hard, naar een waarde van €30. De verviervoudiging van zijn investering deelde de bitcoin-enthousiasteling met iedereen die dat wilde horen.

Kort daarna ging het mis; bitcoin crashte, wat tot flinke paniek leidde. Om de schade te minimaliseren, verkocht Lemereis bijna de helft. Na een paar maanden beschikte de student nog over 45 bitcoins, met een schamele waarde van $2,- per stuk. Nóg een paar maanden later was Lemereis’ portfolio gereduceerd tot enkel 19 bitcoin. “Maar dat is toch ook nog heel veel waard?”, zou de reactie van velen zijn. Helaas hield de pech daar niet op.

Advertentie

Crypto exchange Mt.Gox vraagt faillissement aan

In 2013 werden er opnieuw grote successen behaald. De bitcoin koers steeg tot een astronomische waarde van $1.242, wat neerkwam op een verdiende winst van $20 duizend. Wat Lemereis zelf ook duidelijk aangeeft, is dat hij ‘eigenlijk niets verdiende.’ Winst wordt immers vergaard door bitcoins te verkopen, iets wat Lemereis destijds niet deed.

Tot overmaat van ramp ging de crypto exchange waar Lemereis zijn bitcoin bewaarde, Mt.Gox, in 2014 failliet na een gigantische hack. De 19,3457 BTC waar de vroege investeerder destijds nog over beschikte, waren onderdeel van de verdwenen fondsen. Vandaag de dag zouden deze bitcoins $830 duizend waard zijn, mocht hij ze terugkrijgen. 

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Toch nog ‘winst’, ondanks tegenslagen

Door het faillissement van het bedrijf krijgt Lemereis echter, indien hij ooit terugbetaald wordt, enkel $7 duizend. De Mt.Gox oprichters gaan er, ondanks dat hun bedrijf failliet is, met zijn overige $823 duizend vandoor. Ook houden zij de bitcoin hard forks die Lemereis zou hebben gekregen. 

Lemereis zelf geeft aan er niet te veel over in te zitten. Zijn avontuur levert hem toch nog winst op: hij heeft nog 0,17139 BTC over. Of hij deze al heeft verkocht is niet bekend, maar het zou in zijn geval zeker slim zijn geweest. Indien hij dat heeft gedaan, zou dat hem een mooie winst van $1.400 hebben opgeleverd.

De markt een stapje voor blijven? Join onze bruisende Discord-community met meer dan 9000 leden! Hier kun je eenvoudig discussiëren over de laatste crypto-trends en verwachtingen.

Deel dit artikel
Robin Hazekamp

Toen Robin in de Europese politieke wedstrijd iMEP opeens moest verzinnen hoe de EU effectieve regelgeving op moest stellen voor cryptocurrency, stond hij even met zijn mond vol tanden. Terwijl hij zijn achtergrondonderzoek uitvoerde, ontdekte hij de voordelen van deze economische noviteit. In Robins visie gaan de EU en cryptocurrency hand in hand. Met een scherpe blik analyseert Robin hoe politiek en cryptocurrency elkaar zowel aanvult als tegenwerkt.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie