Simon Bosch Simon Bosch
11/06/2023 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/06/2023 06:00

Daders van historisch grote crypto hack Mt. Gox aangeklaagd

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Acusados los autores del hackeo histórico de cryptos de Mt. Gox

Foto: Burdun Iliya / Shutterstock.com

In 2014 ging de crypto exchange Mt. Gox failliet door een reeks hacks. Inmiddels is dat al 9 jaar geleden, maar nog steeds is de situatie niet volledig opgelost. Twee daders zijn inmiddels geïdentificeerd en blijken Russisch te zijn. Na de hack hebben ze bovendien een illegale crypto exchange gerund.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Twee Daders Mt. Gox hacks gevonden

Dat blijkt uit een persbericht van het Amerikaanse Ministerie van Justitie. De twee Russen Alexey Bilyuchenko (43) and Aleksandr Verner (29) stalen van 2011 tot aan het faillissement van MT. Gox zo’n 647.000 bitcoin (BTC). Bilyuchenko zette daarna samen met behulp van dit geld en de Rus Alexander Vinnik de beruchte exchange BTC-e op. Van de gestolen tokens ging minimaal 300.000 BTC naar dit nieuwe bedrijf.

Het Ministerie van Justitie maakte in 2017 al bekend dat dit handelsplatform grote bedragen witwaste voor cybercriminelen wereldwijd. Het overgrote deel van de coins werd na het witwassen omgezet in fiat-valuta. Bilyuchenko zou voor het runnen van deze exchange al in 2019 in Rusland zijn opgepakt.

Waar Verner uithangt is niet op te maken uit het persbericht. Er zouden ook nog anderen betrokken zijn bij de hacks, maar zij worden niet bij naam genoemd. Het zou kunnen dat sommige verdachten zich nu in Rusland bevinden. Het is in verband met de geopolitieke situatie tussen de Verenigde Staten en Rusland nog maar de vraag of een eventuele uitlevering plaats gaat vinden.

Advertentie

Mt. Gox fiasco nog steeds niet opgelost

De verschillende hacks vonden plaats tot aan 2014, toen Mt. Gox het te veel werd en faillissement aanvroeg. Het had in totaal meer dan 800.000 BTC van klanten verloren. Voor bijna het hele bedrag waren de nu onthulde individuen dus verantwoordelijk.

Sindsdien proberen schuldeisers nog steeds hun geld terug te krijgen. Voormalige klanten konden via de rechtszaal een deel van hun coins en/of fiat-valuta terugkrijgen, maar dit is inmiddels verschillende keren utigesteld. Volgens de planning van dit moment zal de verdeling van de resterende bitcoins (BTC), bitcoins cash (BCH) en Amerikaanse dollars op 31 oktober 2023 plaatsvinden.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie