Timo Bult Timo Bult
24/02/2023 18:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 24/02/2023 18:30

Zwart jubileum: 9 jaar geleden ging bitcoin exchange Mt. Gox offline

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: 360b / Shutterstock.com

De ondergang van crypto exchange FTX staat in ons geheugen gegrift. Het debacle zorgde voor enorme schokgolven binnen de crypto-industrie. Maar vandaag, precies 9 jaar geleden, werd de crypto-industrie opgeschrikt door nog een veel groter debacle; Mt. Gox. Wat zijn een aantal lessen die we uit deze situatie kunnen trekken?

Analist waarschuwt: Bitcoin gaat niet stijgen na de halving
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Mt. Gox en de 800.000 verloren bitcoins

Mt. Gox was een Japanse crypto exchange die werd opgericht in 2010. Het werd al snel een van de grootste beurzen ter wereld en verwerkte maar liefst 70% van alle bitcoin-handel wereldwijd. In 2014 vroeg Mt. Gox echter faillissement aan na een reeks hacks en wanpraktijken.

De infrastructuur van de beurs werd uitgebuit door hackers. Dit gebeurde meerdere keren over een periode van jaren, wat leidde tot het verlies van meer dan 800.000 bitcoins van klanten. Dit verlies, destijds goed voor meer dan 430 miljoen dollar, wordt beschouwd als een van de grootste verliezen in de geschiedenis van cryptocurrency.

Vandaag, precies 9 jaar geleden, stopte de exchange de handel en ging het offline. Sindsdien proberen schuldeisers nog altijd een deel van hun BTC terug te krijgen. Het is belangrijk om stil te staan bij dit zwarte jubileum.

Crypto overleeft klap

Het feit dat de cryptocurrency-industrie nog steeds bestaat, ondanks de desastreuze ineenstorting van Mt. Gox, zegt veel over de veerkracht van de industrie. Het faillissement van Mt. Gox was een enorme klap voor de industrie, en velen voorspelden dat dit het einde van cryptocurrency zou betekenen. De sector heeft echter niet alleen overleefd, maar is in de jaren daarna ook aanzienlijk gegroeid en geëvolueerd.

Ook na de meer recente vergelijkbare gebeurtenis, de instorting van FTX, dringen vooraanstaande personen binnen de industrie aan op zelfbewaring. Dit houdt in dat investeerders crypto in een eigen wallet bewaren, in plaats van op het centraal platform zoals crypto exchanges. Lees hier meer over de verschillende crypto wallets.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie