Ivo Melchers Ivo Melchers
28/04/2023 08:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/04/2023 08:35

Zo zal de Mt. Gox bitcoin terugbetaling verlopen, effect op BTC koers?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Acusados los autores del hackeo histórico de cryptos de Mt. Gox

Foto: Burdun Iliya / Shutterstock.com

Eergisteren zakte de bitcoin koers als pudding in elkaar nadat het een enorme stijging achter de rug had. De volatiliteit was enorm en werd dan ook gedreven door verschillende nieuwsheadlines. In eerste instantie kon bitcoin (BTC) enorm profiteren van de heersende problemen rondom First Republic Bank, maar deze stijging werd in iets meer dan een uur tijd weggeveegd door geruchten dat de beruchte bitcoin stapel van de failliete Mt. Gox exchange en die van de Amerikaanse overheid in beweging waren.

Ondanks dat deze geruchten later van de tafel konden worden geveegd, lijken investeerders dus nog altijd angstig te zijn over het enorme aantal bitcoins wat de markt zal betreden.

De Amerikaanse overheid gaat dit jaar nog 41 duizend BTC verkopen, maar wat zal precies het effect zijn van de terugbetaling van Mt. Gox op de bitcoin koers?

Bitcoin koers zakt onder $69k, Nederlandse analisten delen verwachting
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Gering effect Mt. Gox op BTC koers

Matrixport zegt dat het de potentiële marktimpact van de Mt. Gox terugbetaling heeft geanalyseerd en tot de conclusie kwam dat het een beperkt effect zal hebben op de koers van bitcoin. Desondanks zei het wel dat investeerders goed op de hoogte moeten zijn van de uiteindelijke distributie.

Mt. Gox was een enorme Japanse bitcoin exchange die in 2014 failliet ging na een reeks hacks en wanpraktijken. De in 2010 opgerichte crypto exchange verwerkte destijds maar liefst 70% van alle bitcoin-handel wereldwijd. In totaal ging er 850.000 BTC verloren die op dat moment een waarde droegen van $500 miljoen. Inmiddels is de waarde van deze enorme stapel gestegen tot $17,8 miljard.

141.000 van deze bitcoins zijn teruggevonden en zullen verdeeld worden onder de klanten. Naast de stapel BTC zal de failliete cryptobeurs tevens $1,7 miljard in cash en 142.000 bitcoin cash (BCH) distribueren aan alle klanten wereldwijd als onderdeel van het rehabilitatieplan.

Schuldeisers zullen een basisbetaling ontvangen met vier opties om de rest van hun geld te krijgen. Deze omvatten ‘early lump-sum’ terugbetaling (waarbij klanten 15%-20% van hun verloren geld kunnen terugkrijgen), terugbetaling via bankoverschrijving, terugbetaling voor een deel van crypto-rehabilitatieclaims in crypto, of een terugbetaling via een aanbieder van fondsenoverdrachten.

Advertentie

Bitcoin betaling uitgesteld

Een tijdje terug kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat de registratiedeadline was verplaatst van 10 maart naar 6 april 2023. Als gevolg is de distributiedeadline ook met een maand uitgesteld. De verdeling van de activa aan alle schuldeisers staat nu voor 31 oktober op de agenda, in plaats van 30 september.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie