Timo Bult Timo Bult
31/07/2019 06:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/07/2019 06:00

Amerikaanse ministerie van justitie dient aanklacht in tegen cryptocurrency exchange BTC-e

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…

De US Department of Justice (DoJ), het Amerikaanse ministerie van Justitie, wil beslag leggen op miljoenen dollars die de in 2017 gesloten cryptocurrency exchange BTC-e verdiend zou hebben aan criminele activiteiten. Ook de CEO van de exchange, Alexander Vinnik, moet miljoenen terugbetalen. Vinnik bevindt zich echter in Rusland waardoor de VS weinig kan doen op dit moment.
Vinnik zou criminelen grote bedragen geld hebben laten witwassen via zijn cryptocurrency exchange. Dit geld was grotendeels afkomstig van ransomware, drugsverkoop en hacks. Via het BTC-e portaal zetten zij deze opbrengsten om in fiat-valuta.
De criminele activiteiten kwamen aan het licht tijdens een presentatie op de Black Hat USA 2017 beveiligingsconferentie. Het onderzoek werd gedaan door blockchain-onderzoeksbedrijf Chainalysis, de Universiteit van Californië, San Diego en New York. 95% van alle opbrengsten uit ransomware werd via BTC-e omgezet in fiat-valuta, zo bleek uit dit onderzoek.
De FBI sloot de exchange uiteindelijk in 2017. het DoJ schreef destijds in een artikel:

Meneer Vinnik zou een breed scala aan misdaden hebben begaan en gefaciliteerd die veel verder gaan dan het gebrek aan regulering van de bitcoin-exchanges die hij exploiteerde. Hij heeft naar verluidt identiteitsgegevens gestolen, drugshandel gefaciliteerd en bijgedragen aan het witwassen van criminele opbrengsten van syndicaten over de hele wereld.

Vinnik werd uiteindelijk in Griekenland opgepakt waarna er een strijd ontstond tussen de VS en Rusland die ieder om zijn uitlevering vochten. Griekenland leverde Vinnik uiteindelijk uit aan Rusland. Daardoor kan de DoJ slechts een civiele rechtszaak aanspannen. In de aanklacht stelt het dat het ruim $88,5 miljoen van de exchange wil en nog eens $12 miljoen van Vinnik zelf. Of dit geld ook daadwerkelijk op tafel komt is onwaarschijnlijk.
Maandag verscheen de nieuwste bitcoin-koersanalyse van Crypto Insider David. Heb je ‘m gemist? Klik dan hier om zijn analyse alsnog te lezen.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie