David van Ineveld David van Ineveld David van Ineveld
29/07/2019 07:41 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/08/2023 13:23 Columns

Bitcoin (BTC) koers weekanalyse: Bullish of bearish?

icon-columns
Columns
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveled_bullish_of_bearish

De markt ‘dipt’ inmiddels al weken en de koers van bitcoin (BTC) ligt stabiel onder de “magische lijn”, de 50 dagen EMA. Het lijkt voor sommige misschien allemaal wat bearish maar ik vind de huidige situatie enorm bullish voor de middellange en langere termijn. De koers van bitcoin ligt nu al anderhalve maand rond het niveau van $9.500 of hoger en terwijl de dip heel sterk had kunnen zijn is het volume nagenoeg opgedroogd en ligt de markt stil. Ik schreef het al een aantal weken geleden dat een rustige consolidatie zeer bullish zou zijn voor bitcoin en dat is precies wat er gebeurt. Afgelopen weken kwamen er meerdere negatieve berichten naar buiten omtrent regelgeving en een negatieve en of angstige houding van overheden maar de koers van bitcoin? Die bleef nagenoeg onveranderd. Er zullen natuurlijk mensen zijn die zeggen dat de huidige retrace zeer bearish is omdat de koers een aantal weken geleden nog piekte tot het niveau van $13.868 op Coinbase en op dit moment dus een correctie heeft van ruim 30% maar dit ging om een blow-off top na een weergaloze rally en zal – in mijn optiek – moeten worden gezien als een outlier.
Maar goed, dat klinkt allemaal mooi maar de koers ligt nu stil, heeft de afgelopen weken moeite gehad de $10.000 te behouden en is haar korte termijn bullish momentum zeer zeker kwijt. De kans dat de huidige retrace zich op dit moment doorzet is in mijn optiek groter dan de kans dat de koers op dit niveau haar sterke rally van de afgelopen tijd vervolgt, dus laten we eens kijken naar de grafieken om te kijken wat zij ons vertellen. 

Bitcoin koers omlaag door ‘geheime’ renteverlaging Amerikaanse centrale bank?
  • icon-columns
    Columns

Falling wedge of descending triangle?

Op de dagelijkse grafiek zie ik twee mogelijke patronen ontstaan. De een meer bullish dan de andere. 
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveled_bullish_of_bearish_afbelding1Afbeelding 1: dagelijkse grafiek bitcoin (BTC) – falling wedge
In bovenstaande afbeelding is te zien hoe een descending wedge aan het ontstaan is. Dit is een bullish patroon waarbij het verkoop momentum steeds zwakker wordt terwijl de markt toch steeds lagere lows maakt maar na verloop van tijd – wanneer het bearish momentum volledig weg is – de pendulum bullish omslaat. De falling wedge zoals getekend in afbeelding 1 zou een prachtige entry laten zien rond het niveau van $8.500 en $8.800. Dit komt namelijk overeen met de onderkant van de falling wedge en is tevens een support-niveau. Een break door de $10.000 op dit moment zou ook zeer bullish zijn omdat dit een break-out van de falling wedge zou betekenen alsmede door de nog steeds belangrijke psychologische grens van $10000. Toch denk ik dat het wat vroeg is voor een bullish break uit de falling wedge en zou ik persoonlijk eerst kijken voor een entry tussen de $8.500 en $8.800. Ik merk vaak dat bij een falling wedge we drie lagere lows zien alvorens we bullish uitbreken en op dit moment hebben we er pas twee gehad. Aan de andere kant zou een break naar beneden door de $8.500 wat meer bearish zijn daar dit een break naar beneden uit de falling wedge zou betekenen en een confirmatie van een mogelijk ander patroon: de descending triangle
wekelijkse_bitcoin_BTC_koers_analyse_david_van_ineveled_bullish_of_bearish_afbelding2Afbeelding 2: dagelijkse grafiek bitcoin (BTC) – descending triangle
Het ziet er wat onwaarschijnlijker uit dan de falling wedge van afbeelding 1 maar het bearish patroon van de descending triangle zoals getekend in afbeelding 2 is zeer zeker iets waar rekening mee dient te worden gehouden. Niet alle patronen volgen exact het boekje en de descending triangle van afbeelding 2 zou daar een voorbeeld van zijn. Descending triangles zijn bearish en breken vaak flink uit naar beneden. Een goed voorbeeld hebben we meegemaakt bij de gigantische descending triangle van januari – november 2018 die liep tot aan de $6000 en vervolgens naar beneden uitbrak.
Beide patronen (falling wedge en descending triangle) laten extra ruimte zien voor een retrace, maar op dit moment lijkt de falling wedge het meest waarschijnlijke patroon.

Advertentie

Momentum indicatoren weer gezond 

Het was al zo op de dagelijkse grafiek maar nu begeven ook de momentum indicatoren op de wekelijkse grafiek zich in gezonde regio’s. Ik heb nog geen bullish divergences kunnen spotten op de grotere tijdframes maar de basis ligt er en ik verwacht op basis van deze indicatoren ook binnen een aantal weken buy-signalen te zien.
Falling wedge of descending triangle; ik zie een eerste support-zone en daarmee tevens een koopmoment rond de $8.500-8.800. Het volgende niveau ligt voor mij op de $8.000 en ik zie een maximale bodem – op dit moment – op de $6.000-7.000. In mijn column “Waar koop ik de dips” beschreef ik hoe ik gefaseerd mijn long term-posities op schaal. Een klein percentage bij de eerste support zone van $10.000 en vervolgens steeds agressiever tot een bepaald maximum. Dit maximum ligt voor mij nu bij de $6.000. 
Mochten we overigens toch naar boven uitbreken de komende week dan zie ik een mogelijk sterke weerstand bij de $10.400-$10.500 daar op dit niveau op dit moment de 50 dagen Moving Average zich bevindt. Een break door de 50 dagen MA zou uiteraard zeer bullish zijn!
Al met al ben ik bullish en blijf ik long. Ik zal hierom, zoals ik al een tijdje omschrijf, dips blijven kopen tot de regio van $6.000 en daarnaast zijn vele alts voor mij op dit moment ook een outright buy.
Tot volgende week!

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.
Deel dit artikel
David van Ineveld

David is een ervaren investeerder in aandelen, obligaties, derivaten, cryptocurrencies en NFT’s. Tevens is David aandeelhouder van de Amsterdamse Investeringsmaatschappij Catena Investments en een groot voorstander van een schuldenvrij leven, een fysiek gezonde levensstijl en het beleven van zoveel mogelijk avonturen. Overdreven lekker leven is zijn motto! Op zijn YouTube kanaal (David van Ineveld) deelt hij zijn kennis, inzichten en ervaring omtrent het investeren, maar ook over andere onderwerpen waar hij dagelijks veel mee bezig is en waar hij het eindeloos lang over kan hebben! Daarnaast kun je David ook volgen op Instagram @davidvanineveld. David deelt een tot twee keer per week een video dus vergeet je niet te abonneren op zijn kanaal zodat je altijd als eerste op de hoogte bent van een nieuwe upload. Het is een goede investering 😉

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie