Roy van Krieken Roy van Krieken
23/03/2022 15:07 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2022 15:07

New York Times: 1 bitcoin transactie verbruikt 2.000 kWh stroom

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
New York Times: 1 bitcoin transactie verbruikt 2.000 kWh stroom

Foto: Mashka/Shutterstock

De discussie over het energieverbruik van het Bitcoin (BTC) netwerk is sinds halverwege het vorige jaar behoorlijk opgelaaid. Volgens veel overheden en regulatoren zou dit energieverbruik te hoog zijn om het gebruik van het netwerk te verantwoorden. Volgens een recent onderzoek van de New York Times zou een enkele transactie op het Bitcoin netwerk maar liefst 2.000 kWh aan stroom verbruiken!

Crypto ontbijt: Dag van de Bitcoin halving met schommelende koersen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin energieverbruik

Het artikel in de Times dat gisteren werd gepubliceerd focust zich op grote bitcoin mining bedrijven die gebruik maken van groene stroom voor hun energiebehoeftes. Dergelijke miners voelen de hete adem van overheden in hun nek en kiezen er om die reden voor om groene stroom te gebruiken.

Volgens de Times gaat dit echter voorbij aan het grootste probleem waar het Bitcoin netwerk mee kampt. Of er nu wel of geen groene stroom wordt gebruikt voor het minen van Bitcoins, de energiebehoefte van het netwerk blijft absurd hoog. De Times stelt dat een enkele transactie op het Bitcoin netwerk 2.000 kWh stroom verbruikt. Dat is net zo veel als een gemiddeld Amerikaans huishouden in 73 dagen verbruikt. Daarnaast zou het Bitcoin netwerk indirect net zoveel broeikasgassen uitstoten als Griekenland.

“Vorige maand bleek uit een studie in het tijdschrift Joule dat Bitcoin mining wereldwijd verantwoordelijk kan zijn voor ongeveer 65 megaton kooldioxide per jaar, vergelijkbaar met de uitstoot van Griekenland.”

Heftige kritiek

Op het eerste gezicht lijken deze bevindingen natuurlijk behoorlijk schokkend. Er is naar aanleiding van dit artikel echter een behoorlijke lading kritiek aan het adres van de New York Times gekomen. Veel analisten stellen dat het onderzoek gebaseerd is op foute aannames en dat de berekeningen helemaal niet kloppen.

Nic Carter, mede-oprichter van Coin Metrics, stelt op Twitter dat de stelling dat een enkele transactie op het Bitcoin netwerk 2.000 kWh aan stroom verbruikt simpelweg niet waar is. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie