Ivo Melchers Ivo Melchers
08/12/2022 14:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 11:28

Nieuw fenomeen: Bitcoin kunst uit Nederland

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Nieuw fenomeen: Bitcoin kunst uit Nederland

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De populariteit van crypto heeft nu ook de kunstwereld bereikt, steeds meer kunstenaars nemen de crypto wereld ter inspiratie voor het maken van kunst. Kunst wordt namelijk naast een decoratieve functie ook gebruikt als statement en investering. Cryptobeleggers zien de opkomst van ‘crypto art‘ als een nieuwe manier om het gedachtegoed achter de digitale munten uit te dragen.

Zo is ook de nieuwe trend niet in Nederland onopgemerkt gebleven en hebben twee broers uit Rotterdam vanuit hun passie voor bitcoin en kunst het bedrijf Bitcoin Design opgericht. Door middel van kunst maken zij het mogelijk om de digitale valuta tastbaar te maken. Alle kunstwerken zijn met de hand vervaardigd wat ervoor zorgt dat elk exemplaar uniek is. In die zin is het vergelijkbaar met een non-fungible token (NFT). Ze zijn namelijk onvervangbaar en niet-inwisselbaar.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin Design’s bronzen beelden

De populairste kunstwerken van Bitcoin Design zijn de bronzen beelden. De bronzen bitcoins worden via een 6000 jaar oude techniek gegoten, de ‘verloren-was-methode’. Voor elk exemplaar wordt een wasmodel gegoten die elk een eenmalige mal krijgt. Het was wordt uit de mal gesmolten (‘verloren-was’) waarna de vuurvaste mal in de oven afgebakken wordt. Vervolgens wordt handmatig het gloeiend hete, vloeibare brons gegoten in de mal. Dit oude ambacht wordt uitgevoerd in samenwerking met het familiebedrijf ‘bronsgieterij Stijlaart’ uit Tiel, de afwerking wordt vervolgens door de broers zelf gedaan. Tevens worden er uitsluitend materialen van hoge en duurzame kwaliteit gebruikt.

Het gieten van het brons
Advertentie

Bitcoin kunst als investering

2022 is geen gemakkelijk jaar voor de koning der cryptocurrencies. De koers van bitcoin is namelijk sinds het begin van het jaar gedaald met een percentage van ongeveer 60%. Brons is een legering die voornamelijk bestaat uit koper (ongeveer 88%) en uit tin (ongeveer 12%).  De koers van koper heeft het een stuk minder slecht gedaan: het heeft dit jaar namelijk ongeveer 12% moeten inleveren. Koper blijkt broodnodig te zijn voor de energietransitie, wat dan ook de reden is dat de koperprijs mogelijk zal blijven stijgen in de toekomst.

Tegenover de toenemende vraag staat in de komende jaren mogelijk een afnemende productie. Dit heeft te maken met een mogelijk tekort aan nieuwe projecten. Sinds de corona crisis ligt de productie van koper op een lager pitje, mede door personeelstekorten. Dit is vergelijkbaar met het protocol van Bitcoin, waar het aantal nieuwe BTC in de loop der tijden ook afneemt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Breng bitcoin tot leven

Bitcoin merchandise en gadgets bestaan al langer, een mok met bitcoin-logo heeft bij veel crypto beleggers al een vaste standplaats op het bureau. Met de nieuwe ontwikkeling van crypto art breekt een nieuwe markt aan, die hoogstwaarschijnlijk in de eerstvolgende bullmarkt een vogelvlucht zal nemen. Hopelijk geeft de opkomst van crypto art het gedachtegoed van crypto’s een zetje in de goede richting.

Speciaal voor de lezers van Crypto Insiders heeft Bitcoin Design een decemberactie met 10% korting op hun kunstcollectie (actiecode: cryptoinsiders)

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie