Roy van Krieken Roy van Krieken
15/01/2022 13:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/01/2022 13:15

Noord-Korea heeft in 2021 $400 miljoen aan crypto gestolen

Nieuws

 

Volgens een rapport van het blockchain analyse bedrijf Chainanlysis hebben Noord-Koreaanse hackers in 2021 een behoorlijke crypto buit binnen kunnen halen. Het aantal grote aanvallen door hackers afkomstig uit de dictatuur steeg van vier tot zeven en de gestolen waarde was 40% hoger dan in 2020. In totaal werd er maar liefst $400 miljoen gestolen.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Hackers

Het rapport laat duidelijk zien wat de precieze doelen van de Noord-Koreaanse hackers waren. De slachtoffers waren vooral investeringsbedrijven en crypto exchanges. Er werd onder meer gebruik gemaakt van phishing, het exploiteren van kwetsbare software en zelfs geavanceerde social engineering technieken.

Volgens Chainalysis bestaat ongeveer 20% van de gestolen crypto activa uit bitcoin (BTC). 22% bestond uit verschillende altcoins, maar opmerkelijk is dat zeker 58% van de gestolen cryptocurrencies bestond uit ethereum (ETH).

Zodra Noord-Korea het eigendom over de gestolen activa had verkregen werd er een nauwkeurig proces om het geld wit te wassen gestart. Het lijkt hier dus te gaan om een verfijnde operatie. In totaal heeft Chainalysis nog zo’n $170 miljoen in het vizier dat tussen 2017 en 2021 in 49 unieke cyberaanvallen is gestolen en op dit moment nog niet is witgewassen.

Lazarus Group

Alles wijst erop dat de hackers opereren onder de naam ‘Lazarus Group’. Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten valt deze groep onder het Reconnaissance General Bureau van Noord-Korea. Dit is de belangrijkste inlichtingendienst van het land en is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Amerikaanse CIA in hun takenpakket.

Deze groep werd voor het eerst echt berucht na grote cyberaanvallen op onder meer Sony. Sindsdien ligt de focus van de groep echter duidelijk binnen de crypto industrie. De afgelopen jaren werd er gemiddeld zo’n $200 miljoen per jaar gestolen, maar het blijkt nu dus dat 2021 een uitzonderlijk goed jaar was voor de hackers.

Volgens de VN Veiligheidsraad zal een deel van de opbrengsten van deze hacks gestoken worden in de ontwikkeling van massavernietigingswapens en raket programma’s. 

 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Hoe $3000 in Bitcoin deze man miljonair maakte en zijn droom vervulde
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie