Simon Bosch Simon Bosch
04/03/2023 13:03 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/03/2023 13:03

On-chain: aantal BTC liquidaties bereikt hoogste punt sinds augustus

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
On-Chain: Número máximo de liquidaciones de BTC desde agosto

Foto: Shutterstock/Backcountry Media

Vrijdagnacht Nederlandse tijd klapte de bitcoin koers plotseling aardig in elkaar. Nadat bekend werd dat de Amerikaanse crypto-bank Silvergate in de problemen zit daalde bitcoin (BTC) op de meeste exchanges met ongeveer 6%. Het was de grootste long squeeze sinds afgelopen augustus.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin investeerders uit posities geforceerd

Dat schrijft CoinDesk op basis van on-chain data van Glasnode. Een long squeeze is het tegenovergestelde van een short squeeze. Daarbij worden niet shortende investeerders gedwongen om long te gaan, maar waarbij investeerders die met hefbomen juist bullish zijn worden gedwongen om te verkopen.

Vrijdagnacht vond de grootste long squeeze sinds augustus plaats. Het was de grootste crash sinds 14 februari, de bitcoin-markt verloor volgens Coinglass ongeveer 78 miljoen dollar in liquidaties. Daarnaast werden gek genoeg shortposities met een waarde van 500.000 ook stopgezet, ondanks dat de koers daalde. Wellicht waren handelaren vlak na de daling ervan overtuigd dat de koers nog verder zou dalen, wat niet is gebeurd.

Investeerders met leverage in ethereum (ETH) verloren ondertussen 43 miljoen dollar, waarmee de Layer-1-token als enige in de buurt kwam van bitcoin. Handelaren in Ripple’s XRP verloren 2,4 miljoen dollar en Dogecoin (DOGE) investeerders verloren 4,5 miljoen dollar.

Advertentie

Crypto markt weer langzaam bullish

Ondertussen lijkt het erop dat de markt zich niet zoveel aantrekt van de daling. CryptoSlate-analist James van Straten schrijft op Twitter dat de funding rate van de perpetual futures-markt op bitcoin negatief is gegaan. Sinds begin januari gold dat dat goed nieuws was voor bulls. Het is dit jaar een al een paar keer gebeurd, en elke keer steeg de prijs. Uiteraard is er geen garantie voor de toekomst, maar het geeft blijk van een mogelijke verdere stijging.

De data wordt kracht bijgezet door het feit dat de long squeeze van afgelopen vrijdag werd veroorzaakt door overvloedig gebruik van hefbomen, in plaats van door een negatief vooruitzicht. Toch moet ook gezegd worden dat kleine investeerders nog nooit zoveel BTC hebben gehad als nu. Dat is wellicht slecht nieuws.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie