Timo Bult Timo Bult
05/01/2023 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2023 20:01

Crypto-bank in het nauw: Silvergate kampt met bankrun van $8,1 miljard

Nieuws
Pronóstico alcista de fondos de cobertura crypto para precios en 2023

Foto: pisaphotography/Shutterstock

De crypto-bank Silvergate zit diep in de problemen. Dat schrijft The Wall Street Journal (WSJ) op basis van de kwartaalcijfers van de bank. Het vertrouwen bij veel investeerders is verdampt en dat heeft ertoe geleid dat de bank maar liefst $8,1 miljard aan opnames moest verwerken. Mede hierdoor werd ook 40% van de werknemers ontslagen en verschillende crypto-projecten stilgelegd.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto-bank Silvergate in de problemen na instorting cryptobeurs

Volgens WSJ vielen stortingen van klanten in het laatste kwartaal van 2022 terug met maar liefst 68%. Silvergate is een Amerikaanse bank die zich vooral op crypto exchanges en investeerders richt en hen bij elkaar brengt. Onzekerheid heerst echter overduidelijk bij zijn klanten, aldus Silvergate topman Alan Lane in een call na de bekendmaking van de stappen:

“Als je dat allemaal in context plaatst, hebben we veel institutionele spelers gezien – er is een vertrouwenscrisis gaande.”

Om de opnames van $8,1 miljard aan te kunnen moest Silvergate grote stappen zetten. Zo liquideerde het schulden waardoor het $718 miljoen misliep. Dat is meer dan de totale winst die Silvergate sinds 2013 maakte.

Ook heeft de crypto-bank 40% van zijn werknemers ontslagen. Ongeveer 200 werknemers werden ontslagen om het bedrijf terug te schalen en op den duur geld te besparen.

Eigen crypto op technologie van Facebook’s Meta ook gestopt

Begin vorig jaar werd bekend dat Silvergate doorging met het doodverklaarde project Diem. Dit is een project dat werd opgezet door Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram. Silvergate wilde doorgaan met dit project en een eigen betaalnetwerk opzetten. De $196 miljoen die het hiervoor neerlegde wordt volledig afgeschreven, wat een extra financiële klap is voor de bank.

De problemen begonnen bij de instorting van FTX. De crypto exchange en andere bedrijven die onderdeel van het imperium van Sam Bankman-Fried waren, vertegenwoordigden zo’n $1 miljard van de stortingen bij de bank. In totaal stortten klanten van Silvergate in het vierde kwartaal van 2022 $3,8 miljard wat fors minder is dan de $12 miljard in het voorgaande kwartaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie