Timo Bult Timo Bult
05/01/2023 20:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/01/2023 20:01

Crypto-bank in het nauw: Silvergate kampt met bankrun van $8,1 miljard

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Pronóstico alcista de fondos de cobertura crypto para precios en 2023

Foto: pisaphotography/Shutterstock

De crypto-bank Silvergate zit diep in de problemen. Dat schrijft The Wall Street Journal (WSJ) op basis van de kwartaalcijfers van de bank. Het vertrouwen bij veel investeerders is verdampt en dat heeft ertoe geleid dat de bank maar liefst $8,1 miljard aan opnames moest verwerken. Mede hierdoor werd ook 40% van de werknemers ontslagen en verschillende crypto-projecten stilgelegd.

Bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox begonnen, cryptomarkt op scherp
Bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox begonnen, cryptomarkt op scherp

Crypto-bank Silvergate in de problemen na instorting cryptobeurs

Volgens WSJ vielen stortingen van klanten in het laatste kwartaal van 2022 terug met maar liefst 68%. Silvergate is een Amerikaanse bank die zich vooral op crypto exchanges en investeerders richt en hen bij elkaar brengt. Onzekerheid heerst echter overduidelijk bij zijn klanten, aldus Silvergate topman Alan Lane in een call na de bekendmaking van de stappen:

“Als je dat allemaal in context plaatst, hebben we veel institutionele spelers gezien – er is een vertrouwenscrisis gaande.”

Om de opnames van $8,1 miljard aan te kunnen moest Silvergate grote stappen zetten. Zo liquideerde het schulden waardoor het $718 miljoen misliep. Dat is meer dan de totale winst die Silvergate sinds 2013 maakte.

Ook heeft de crypto-bank 40% van zijn werknemers ontslagen. Ongeveer 200 werknemers werden ontslagen om het bedrijf terug te schalen en op den duur geld te besparen.

Eigen crypto op technologie van Facebook’s Meta ook gestopt

Begin vorig jaar werd bekend dat Silvergate doorging met het doodverklaarde project Diem. Dit is een project dat werd opgezet door Meta, het moederbedrijf van onder andere Facebook en Instagram. Silvergate wilde doorgaan met dit project en een eigen betaalnetwerk opzetten. De $196 miljoen die het hiervoor neerlegde wordt volledig afgeschreven, wat een extra financiële klap is voor de bank.

De problemen begonnen bij de instorting van FTX. De crypto exchange en andere bedrijven die onderdeel van het imperium van Sam Bankman-Fried waren, vertegenwoordigden zo’n $1 miljard van de stortingen bij de bank. In totaal stortten klanten van Silvergate in het vierde kwartaal van 2022 $3,8 miljard wat fors minder is dan de $12 miljard in het voorgaande kwartaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Timo is hoofdredacteur van Crypto Insiders en een gepassioneerde voorstander van de real-world toepassingen van cryptotechnologie. Zijn interesse werd gewekt tijdens zijn werk voor een groot Fins accountancybedrijf, waar hij onderzoek deed naar het toepassen van blockchain door financiële bedrijven. Ook voor zijn Master’s thesis bleef hij in de cryptohoek. Hij onderzocht hoe NFT’s in kunnen worden toegepast in games, en welke uitdagingen daar liggen. Timo gelooft dat cryptotechnologie onze economie inclusiever, eerlijker en welvarender kan maken, en dat de transparantie van deze technologie corruptie in ontwikkelingslanden kan tegengaan.

Net binnen
Trending
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
Duitsland dumpt 435 miljoen aan bitcoin, parlementslid slaat alarm
Bitcoin en aandelen onderuit, ondanks positief inflatierapport
Waarom komende donderdag alles kan bepalen voor Bitcoin in 2024
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Grootste Bitcoin crash ooit komt eraan, zegt auteur Rich Dad Poor Dad
Duitsland bijna klaar met Bitcoin dump: minder dan 20% blijft over
3 redenen waarom de bitcoin koers al dagen daalt
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Toch een recessie in Amerika? De gevolgen voor Bitcoin
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox 'kort' vertraagd
Bom afgeweken: bitcoin terugbetalingen van Mt. Gox ‘kort’ vertraagd
'De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,' zeggen analisten
‘De bitcoin koers zal niet veel lager gaan dan dit,’ zeggen analisten
Grote cryptobeurs trekt stekker uit 'bitcoin hotel' project
Grote cryptobeurs trekt stekker uit ‘bitcoin hotel’ project
Advertentie