Simon Bosch Simon Bosch
18/08/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/08/2023 19:00

Onderzoeker deelt redenen voor bitcoin koers crash

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin daalt, dit zijn de belangrijke levels om in de gaten te houden

Foto: Lukas Heldak/Shutterstock

Vannacht stortte de bitcoin koers plotseling in, nadat de crypto de afgelopen paar dagen langzaam naar beneden zakte. Op het moment van schrijven staat de koers ongeveer 4% lager ten opzichte van gisteravond, en zo’n 17% lager gemeten vanaf de piek halverwege juli. Crypto-vermogensbeheerder CoinShares legt uit wat hier de vermoedelijke redenen voor zijn.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin daalt door politiek en economie

Op Twitter schrijft CoinShares’ directeur van de onderzoeksafdeling James Butterfill dat de crash veroorzaakt is door ten minste vijf verschillende factoren. Zo zijn er steeds meer aanwijzingen dat de Amerikaanse Securities and Exchange Commission niet binnenkort al een zogeheten spot-ETF goed zal keuren. Volgens sommige analisten zal dat pas gebeuren als de Verenigde Staten een nieuwe regering hebben.

Volgens Butterfill is ook de economische verslechtering van China een belangrijke factor – het land kampt zelfs al met deflatie. Toch zou dit op den duur gunstig kunnen zijn als de Chinese financiële sector er te veel onder te lijden heeft.

Maar niet alleen China wordt geraakt door de veranderende economie. Nederland zit inmiddels officieel in een recessie, en de economie van de Verenigde Staten wordt ook langzaam minder sterk.

Advertisement

Bitcoin handelaren zijn afwezig

Ook in de crypto-markt zelf zijn er aanwijsbare oorzaken. Er is namelijk een gebrek aan kopers en verkopers. Vandaag de dag wordt maar zo’n 2,3 miljard dollar aan bitcoin per dag verhandeld, terwijl dit begin dit jaar nog 11 miljard dollar was. Dat maakt het gemakkelijker om de prijs te beïnvloeden.

Dit beeld wordt bevestigd doordat de volatiliteit de afgelopen tijd erg laag was – de maandelijkse koersverandering is zelfs niet eerder zo laag geweest. Dit geeft aan dat de markt zich klaarmaakt voor een grote koersverandering.

Het is mogelijk dat SpaceX hier ook een bepalende factor in is geweest. Het bedrijf kondigde namelijk aan dat het 373 miljoen dollar aan bitcoin heeft verkocht, die het in 2021 aankocht. Dit nieuws is overigens nog niet bevestigd.

Verder heeft de Federal Reserve de Amerikaanse beleidsrente opgevoerd tot het hoogste punt in 20 jaar tijd. Dat maakt het minder aantrekkelijk om geld te lenen, wat doorgaans een nadelig effect heeft op financiële markten. Logischerwijs is dit ook niet gunstig voor bitcoin (BTC).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement