Sander van Rijn Sander van Rijn
04/10/2023 12:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 04/10/2023 12:00

Opstopping voorbij: aantal Bitcoin transacties daalt naar dieptepunt

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Opstopping voorbij: aantal Bitcoin transacties daalt naar dieptepunt

Foto: Gemenacom/Shutterstock

Eerder dit jaar zag het Bitcoin (BTC) netwerk maanden lang overbelasting en hoge transactiekosten, maar dit heeft de laatste tijd een opmerkelijke ommekeer gemaakt. In de laatste week van september daalde het aantal transacties in de wachtrij naar het laagste niveau in zes maanden. Volgens gegevens van Johoe’s Bitcoin node stonden op 3 oktober nog slechts 31.000 transacties in de wachtrij.

Bitcoin markt is ’totaal veranderd’, met mogelijk grote impact op de koers
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Hoogste aantal vastzittende bitcoin transacties

Deze ontwikkeling markeert een drastische verandering. Op 8 mei stonden op het Bitcoin-netwerk maar liefst 472.000 transacties in de wachtrij. Op 6 september werd het record verbroken en stonden zelfs 655.000 transacties in de wacht om te worden opgenomen in het grootboek van bitcoin.

Om een transactie op te nemen in de blockchain van Bitcoin, is het noodzakelijk dat een ‘node’ deze transactie goedkeurt. Een ‘node’ is een essentieel onderdeel van het Bitcoin-netwerk en neemt actief deel aan het verifiëren en valideren van transacties op het netwerk.

Een opvallend gevolg van deze overbelasting was de aanzienlijke stijging van de transactiekosten. Op het eerste hoogtepunt in de maand mei werd een gemiddelde gemeten van $31 per bitcoin transactie. Later stabiliseerden deze kosten zich echter weer onder de $5.

Advertentie

Bitcoin Lightning Network bood tijdelijke uitkomst

De reden voor de drukte op het Bitcoin netwerk was de lancering van ‘Ordinals’ begin dit jaar. Een interessante trend die zich tijdens deze congestieperiode ontwikkelde, was de toename van het aantal transacties op het Bitcoin Lightning Network (LN).

Dit off-chain betalingsnetwerk biedt gebruikers de mogelijkheid om snelle en goedkope transacties uit te voeren. Het gebruik van het Lightning Network neemt al jaren gestaag toe. Echter laat de recente verlichting van de overbelasting zien dat er veranderingen worden opgemerkt in de LN-statistieken. Gebruikers stappen weer terug naar het hoofdnetwerk en er werden maar liefst 1033 nodes op het Lightning Network gesloten.

Deze ontwikkelingen in de cryptowereld benadrukken het belang van schaalbaarheid en efficiëntie in blockchain-netwerken. Terwijl het BTC-netwerk langzaam herstelt van zijn verstopping, blijft het van cruciaal belang om oplossingen te blijven zoeken. Deze oplossingen moeten de transactieverwerking verbeteren en tegelijkertijd de kosten laag houden.

Deel dit artikel
Sander van Rijn

Met een passie voor schrijven en de achtergrond kennis van de blockchain-technologie en digitale valuta’s, probeert Sander een toekomstige wandelende crypto bibliotheek te worden. De kennis die hij reeds heeft opgedaan deelt hij graag met vrienden en kennissen, maar nu is eindelijk de tijd aangebroken dat hij dit gaat doen voor het grotere publiek.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie