Erik Juffermans Erik Juffermans
05/05/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/05/2023 16:00

Drukte op Bitcoin duwt transactiekosten naar nieuwe hoogtes

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Drukte op Bitcoin duwt transactiekosten naar nieuwe hoogtes

Foto WezTylkoSpojrz/Shutterstock

In twee weken tijd zijn de transactiekosten van het Bitcoin (BTC) netwerk gestegen naar ongeveer 7 dollar per transactie, blijkt uit data van BitInfoCharts. Dat is ongeveer vijf keer zo hoog als nog geen 14 dagen geleden. De stijging is vooral te danken aan de toenemende populariteit van BRC-20 tokens en de aanhoudende groei van Bitcoin NFT’s, ook wel Ordinals.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin NFT’s grootste drijfveer

De hoge transactiekosten zijn wellicht niet zo wenselijk als je bitcoin wilt verzenden. Toch betekent dit dat het Bitcoin netwerk lekker actief is momenteel. Ook is het een zeer welkome financiële injectie voor bitcoin miners, die een rampzalige bearmarkt achter de rug hebben.

Volgens Colin Harper van de Bitcoin mining pool Luxor Technologies is de rappe stijging van de transactiekosten zeer ongebruikelijk. De grootste drijfveer is de populariteit van de eerder genoemde NFT’s op het Bitcoin netwerk, de zogenaamde Ordinals:

“[Ordinals] inscripties zijn de primaire drijfveer. Het grootste verschil tussen de huidige stijging van transactiekosten en eerdere stijgingen is dat de BRC-20 standaard een nieuwe manier is om inscripties uit te voeren. Adoptie van deze standaard drijft de huidige adoptie aan.”

In andere woorden: Bitcoin heeft er een nieuwe gebruiksfunctie bij, en deze brengt een hoop nieuwe activiteit naar het netwerk. Ook volgens Jimmy Zhang van blockchain databedrijf Artemis zorgt deze nieuwe toepassing voor een grote stijging van vraag voor ruimte op het Bitcoin netwerk.

Bitcoin miners genieten

De grote winnaars van de hoge transactiekosten zijn de bitcoin miners. Het betekent dat de miners meer beloningen krijgen voor het verwerken van de transacties. Deze financiële meevaller komt op een mooi moment: het afgelopen jaar was een ramp voor de miners. De bitcoin koers was in een vrije val en de energieprijzen stonden historisch hoog.

Zo zagen we eerder deze week hoe miners sinds de koersstijging van de afgelopen maanden langzaamaan hun reserves aan het verkopen zijn. Na een financieel gezien moeilijke periode nemen miners hun welverdiende winst. 

Het is aannemelijk dat miners met die huidige meevaller zich minder gedwongen voelen om bitcoin te verkopen. Harper verwacht dat de hoge transactiekosten tijdelijk zijn, en dat deze op den duur “terug zullen keren naar behapbare niveaus”.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie