Erik Juffermans Erik Juffermans
02/05/2023 18:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/05/2023 18:15

Bearish signaal? Miners verkopen weer hun bitcoin

icon-mining
Mining
Bitcoin miner winstgevend, het addertje? Legaal is het niet

Foto: cybrain/Shutterstock

Volgens nieuwe data van analysebedrijf Cryptoquant is de bearmarkt voor bitcoin (BTC) miners wellicht nog niet voorbij. Miners zijn namelijk de afgelopen tijd hun reserves aan het verminderen. In andere woorden: ze zijn hun bitcoin aan het verkopen. Dit is meestal een bearish signaal voor de bitcoin koers, en kan meer verkoopdruk veroorzaken. Bitcoin miners zijn over het algemeen een grote factor als het gaat om neerwaartse druk.

De recente activiteit van bitcoin miners

In januari begon de bitcoin koers aan zijn recente opmars. Miners leken toen gebruik te maken van de stijging om wat winst te nemen. Vervolgens hielden de miners zich relatief gedeisd, tot een week of twee geleden. 

De forse daling op 19 april ging namelijk gepaard met een forse daling in de reserves van de bitcoin miners. Het kan dus gesteld worden dat de verkoop door bitcoin miners bijgedragen heeft aan de daling. Sindsdien lijkt die daling van de miner reserves nog niet tot een halt te zijn gekomen.

Ondanks de activiteit van de miners gaat het om een relatief klein deel van de totale reserves. Het lijkt dus een reactie te zijn van de miners, die na het zware jaar van 2022, eindelijk weer wat winst kunnen pakken door de hogere koers.

Momenteel telt de totale reserve van bitcoin miners ongeveer 1,825 miljoen bitcoin. Voordat de miners begonnen met verkopen in begin januari was dit ongeveer 1,847 miljoen bitcoin.

BTC miners zijn cruciaal voor de koers

Zoals gezegd heeft het gedrag van bitcoin miners een zeer grote invloed op de bitcoin koers. Mochten de miners hun reserves blijven verkopen, dan lijkt de kans groot dat de koersdaling doorzet.

Miners hebben een rampzalig jaar achter de rug. Naast de vrije val van de bitcoin koers, die eindelijk tot een halt kwam begin dit jaar, wogen ook de hoge energieprijzen zwaar mee. Hoewel miners grotendeels uit de problemen zijn, zijn de zorgen niet volledig verdwenen. De concurrentie voor miners is groot en ook de energieprijzen staan nog steeds op een relatief hoog niveau.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie