Jeroen van Welsenes Jeroen van Welsenes
19/06/2023 05:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/06/2023 05:04

Opvallend: Bitcoin is groener dan bankensector

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Opvallend: Bitcoin is groener dan bankensector

Foto: Lars Fortuin / Shutterstock.com

Batcoinz, een platform van Daniel Batten dat onderzoek naar Bitcoin (BTC), bracht onlangs een onderzoek naar buiten waarin de mining industrie werd vergeleken met de energiemix van andere industrieën. Opvallend genoeg blijkt Bitcoin in de afgelopen 4 jaar het meest duurzaam.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat is een energiemix?

De energiemix verwijst naar de combinatie van verschillende energiebronnen die worden gebruikt om aan de energiebehoeften van een bepaald gebied, land of de wereld te voldoen. Deze energiebronnen kunnen zowel hernieuwbaar (zoals wind, zon, waterkracht, enz.) als niet-hernieuwbaar (zoals kolen, gas, olie, enz.) zijn.

Advertisement

Bitcoin als beste uit de verf

In het onderzoek werd gebruikgemaakt van publieke data. Daaruit is te zien dat het Bitcoin netwerk voor 52,6% uit duurzame energie bestaat. Tussen juli 2019 en juni 2023 heeft de Bitcoin-mining industrie een stijging van 38% in duurzame energiemix gezien, meer dan enige andere wereldindustrie.

Andere sectoren scoorden lager, met de bankensector op 39,2%, de industriële sector op gemiddeld 32% en de goudindustrie op 12,8%. De ijzer- en staalindustrie en de landbouwsector behaalden een duurzame energiemix van respectievelijk 9,8% en 19,6%. Een opvallende uitzondering was de zinkrecyclingsector, die slechts 1% duurzame energie gebruikte.

Het algemeen vergroenen van het net is de voornaamste reden voor de toename van duurzaam energieverbruik in alle sectoren op Bitcoin na. De modellering van Batcoinz gaan ervan uit dat sectoren gelijkmatig over de verschillende stroomnetwerken in de wereld zijn verdeeld. Hierbij werd het gemiddelde stroomnetwerk gebruikt om het percentage duurzame energie te berekenen.

🚀 Gratis crypto: Nederlandse broker maakt lezers van Crypto Insiders vandaag SHIB miljonair; pak jouw gratis 1.500.000 SHIB
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Duurzame BTC mining project in El Salvador

Het in El Salvador gevestigde bedrijf Volcano Energy heeft onlangs 250 miljoen dollar ingezameld voor een grootschalig Bitcoin mining-project. Directeur Max Keiser kondigde via Twitter aan dat het project volledig op duurzame energie zal draaien, met twee derde afkomstig van zonne-energie en een derde van windenergie.

De operatie zal 241 megawatt aan energie produceren en zich bevinden in de Metapan-regio, waarmee het een van de top twintig Bitcoin mining-bedrijven wereldwijd zou worden. Grote investeerder Tether steunt het duurzame initiatief.

Deel dit artikel
Jeroen van Welsenes

Jeroen investeerde in 2016 voor het eerst in bitcoin. Sindsdien verdiept hij zich in de achterliggende technologie en gelooft hij dat blockchain de potentie heeft – net zoals het internet – om de wereld te veranderen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement