Timo Bult Timo Bult
13/03/2023 20:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/03/2023 20:00

Paniek bij banken: Waarom Bitcoin positief reageert

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Paniek bij banken: Waarom Bitcoin positief reageert

Foto: Shutterstock Generate

Bankruns kunnen verwoestend zijn voor financiële instellingen en hun klanten. Ze kunnen leiden tot wijdverspreide paniek, economische instabiliteit en mogelijk het faillissement van een bank, zoals we zagen bij Silicon Valley Bank (SVB). In tijden van onzekerheid kunnen mensen op zoek gaan naar alternatieve waarden om hun spaargeld te beschermen. Dit is waar Bitcoin (BTC) bij een aantal van hen om de hoek komt kijken. In dit artikel bekijken we wat bankruns zijn, waarom ze gevaarlijk zijn en hoe Bitcoin kan profiteren van een dergelijk scenario.

Bitcoin handelaren zijn weer actiever na moeizaam 2023
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Wat is een bankrun en waarom is het gevaarlijk?

Een bankrun vindt plaats wanneer depositohouders in paniek hun geld opnemen bij een bank, vaak vanwege geruchten of angst over de solvabiliteit van de bank. Dit kan een domino-effect veroorzaken aangezien andere depositohouders van de opnames horen en zich haasten om hun eigen geld op te nemen, wat leidt tot een liquiditeitscrisis voor de bank. Als de bank niet kan voldoen aan de vraag naar opnames, kan ze insolvabel worden en failliet gaan.

Bankruns zijn om verschillende redenen gevaarlijk. Ten eerste kunnen ze een kettingreactie veroorzaken in het hele financiële systeem, aangezien andere banken kunnen gaan aarzelen om hun kapitaal uit te lenen, wat kan leiden tot een kredietschaarste. Ten tweede kunnen ze paniek en economische instabiliteit veroorzaken, omdat mensen hun vertrouwen in het financiële systeem verliezen en geld oppotten. Tot slot kunnen bankruns ernstige gevolgen hebben voor de spaarders, omdat zij een deel van of al hun spaargeld kunnen verliezen als de bank failliet gaat.

Advertentie

Waarom Bitcoin kan profiteren van een bankrun

Bitcoin is aangeprezen als een potentiële veilige haven in tijden van economische onrust, vanwege het gedecentraliseerde karakter en het beperkte aanbod. Tijdens een bankrun kunnen mensen op zoek gaan naar alternatieve waarden om hun spaargeld te beschermen tegen mogelijke verliezen. Bitcoin zou zo’n alternatief kunnen zijn, omdat het niet gebonden is aan een regering of financiële instelling en de voorraad beperkt is tot 21 miljoen BTC.

Bovendien maakt de blockchain technologie van Bitcoin veilige en transparante transacties mogelijk zonder dat er partijen als betalingsverwerkers en banken aan te pas komen. Dit zou mensen kunnen aanspreken die het vertrouwen in het traditionele financiële systeem hebben verloren en op zoek zijn naar een meer gedecentraliseerd en transparant alternatief.

Het is echter belangrijk op te merken dat Bitcoin niet zonder risico’s is. De prijs kan zeer volatiel zijn en onderhevig aan speculatie, en er staan geen tastbare activa zoals goud of onroerend goed tegenover. Bovendien is niet duidelijk of de stijging van vandaag daadwerkelijk voortvloeit uit de hierboven genoemde eigenschappen van de crypto.

Dit artikel is met behulp van AI tot stand gekomen. De eindredacteur werkte voor dit artikel nauw samen met AI om tot de beste feitelijke informatie te komen. De eindredacteur stelde gerichte vragen en heeft de antwoorden van de AI gecontroleerd, aangevuld ter relevantie en waar nodig onjuistheden aangepast.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie