Thom Derks Thom Derks
28/11/2022 18:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/11/2022 18:05

Poetin wil betaalsysteem op basis van crypto en blockchain technologie

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Poetin wil betaalsysteem op basis van crypto en blockchain technologie

Foto: Mc_Cloud/Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin is kritisch op de machtscentralisatie binnen het traditionele wereldwijde betaalsysteem. Als gevolg van de oorlog in Oekraïne is een groot deel van Rusland uitgesloten van het internationale betaalsysteem en zijn miljarden aan reserves van het land bevroren. Voor de toekomst voorziet Poetin een monetair systeem op basis van blockchain opbloeien, de technologie achter crypto.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Het voordeel van blockchain technologie

Tijdens een evenement van Sberbank, de grootste Russische bank, sprak Poetin over de mogelijkheden van blockchain technologie.

“De technologie van digitale valuta en blockchains kan de basis vormen van een nieuw systeem voor internationale betalingen. Een systeem dat eenvoudig en volledig veilig is voor gebruikers. Het belangrijkste voordeel is dat het niet leunt op banken of interventies van derden.”

Hiermee lijkt hij het bijna direct over bitcoin te hebben. Bitcoin is een decentraal betaalsysteem waarbinnen geen enkele entiteit de absolute macht heeft. Als Rusland ervoor kiest om zijn reserves in bitcoin te bewaren, dan is er geen mogelijkheid om die fondsen te bevriezen. Het lijkt erop dat met name de sancties ervoor zorgen dat Poetin nadenkt over alternatieven.

In zijn toespraak deelt Putin dat hij de sancties ziet als “illegitieme beperkingen” voor zijn land. “Het bestaande systeem van internationale betalingen is duur en wordt gecontroleerd door een kleine groep landen”, aldus de Russische president.

Advertentie

Nationale crypto beurs in aantocht

Enkele dagen hiervoor kwam ook al in het crypto nieuws naar buiten dat Rusland nadenkt over het opzetten van een nationale crypto exchange. Op 17 november werd in de Staatsdoema, het lagerhuis van Rusland, een wetsvoorstel ingediend om bitcoin mining en de verkoop van die opbrengsten te legaliseren in het land.

Er zijn dus een paar interessante ontwikkelingen gaande op het gebied van bitcoin en crypto in Rusland. Al blijft de berichtgeving van een vaag niveau en is het niet duidelijk in hoeverre we alles serieus moeten nemen. Dat neemt niet weg dat het interessant is om deze ontwikkelingen in de gaten te houden. Waar rook is, is vaak ook vuur.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie