Kevin Schijven Kevin Schijven
14/08/2021 06:08 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/08/2021 06:08

President Argentinië staat open voor CBDC en bitcoin als een wettelijk betaalmiddel zoals El Salvador

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
President Argentinië staat open voor CBDC en bitcoin als een wettelijk betaalmiddel zoals El Salvador

Alberto Fernandez, de president van Argentinië, staat open voor cryptocurrencies als bitcoin (BTC). Hij is van mening dat er geen reden is voor de weerstand die regelgevende instanties bieden aan de opkomende sector.

In een uitgebreid interview met lokale nieuwsgeving Caja Negra op 12 august, wordt de president gevraagd of hij open zou staan voor een zogeheten central bank digital currency (CBDC) en of hij open zou staan om zelfs bitcoin als een wettelijk betaalmiddel te erkennen, net zoals El Salvador binnenkort doet.

“Ik wil niet te ver buiten mijn boekje gaan, maar er is geen reden om ‘nee’ te zeggen. Ze zeggen dat het voordeel is dat het inflatoire effect grotendeels teniet wordt gedaan.”

Aldus president Fernandez. Argentinië ondervond de afgelopen vijf jaar een van de hoogste inflatiepercentages ter wereld. Ook dit jaar ligt deze weer boven maar liefst 50%, meldde persbureau Reuters afgelopen maand.

In mei kwam naar buiten dat Argentijnen hierom massaal bitcoin kopen. Toch zegt de Argentijnse president dat er nog onzekerheden zijn omtrent crypto:

“Er is voorzichtigheid geboden omdat het zo onbekend is en omdat het moeilijk te begrijpen is hoe dit kapitaal zich materialiseert. Veel mensen in de wereld hebben deze zorgen, en dat is de reden waarom het project, of het systeem, nog niet groter is. Maar het is wel iets om over na te denken.”

Echter bleek al een paar dagen eerder dat de Centrale Bank van Argentinië veel minder positief is over crypto. Miguel Pesce, voorzitter centrale bank, noemde enkele dagen voor het interview crypto nog een dreiging voor economische stabiliteit en hintte naar strenge regelgeving. Ook zei hij dat bitcoin geen “financiële activa” is en ontkende hij dat Argentinië een CBDC onderzoekt.

Vorige maand diende congreslid José Luis Ramón nog een wetsvoorstel in om werknemers de optie te geven om zich in bitcoin uit te laten betalen. Hij zei gisteren het volgende:

“In plaats van schandalig te zijn over cryptocurrencies, moet de Centrale Bank van Argentinië het potentieel van ondernemers en nieuwe technologieën promoten, of het drama oplossen van honderdduizenden gezinnen die door banken zijn opgelicht.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie