Simon Bosch Simon Bosch
05/02/2023 14:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2023 14:04

Steeds meer NFT’s op Bitcoin, met mogelijk negatieve gevolgen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
NFT-kunstenaar Beeple bouwt fysieke studio, dit is waarom

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Veel liefhebbers van altcoins zien Bitcoin als een soort dinosaurus. Zij vinden het netwerk te eenzijdig, te traag en te duur – eigenlijk te oud dus. Maar er wordt tegelijkertijd constant gewerkt aan nieuwe mogelijkheden voor het netwerk. Zo kun je sinds kort Non-Fungible Tokens (NFT’s) uitgeven op het Bitcoin-netwerk. Blijkbaar is het al een populaire mogelijkheid.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

NFT’s nu te vinden op Bitcoin-netwerk

Sinds de Taproot-upgrade is er veel meer mogelijk met ‘s werelds grootste blockchain. De gloednieuwe dienst Ordinals heeft hier handig gebruik van gemaakt. Deze dienst laat je sinds 21 januari een soort NFT’s minten op het Bitcoin-netwerk. Data van blockchain-analysedienst Dune toont dat het al hard in populariteit is gegroeid.

Het laaide de aloude discussie rondom blockgrootte en het doel van Bitcoin opnieuw op. Veel Bitcoin-maxi’s willen dat het netwerk ‘puur’ blijft en uitsluitend het thuis is voor de eerste cryptocurrency.

Ook zorgde de mogelijkheid voor NFT’s op Bitcoin voor een hernieuwde discussie over hoe groot de blockgrootte moet zijn. Het netwerk is uiteraard opgezet door Satoshi Nakamoto, maar het moet wel beheerd worden door een team van ontwikkelaars. NFT’s op het netwerk zouden betekenen dat het netwerk duurder zou worden.

Ordinals-bedenker Casey Rodarmor verklaarde aan Decrypt dat hij geen voorstander is van het vergroten van de block size. Bitcoin-blocks moeten volledig ‘vol’ zijn voordat de minimale netwerkcommissie hoger kan zijn dan het minimum. De blockgrootte verhogen zou ertoe leiden dat dit niet meer zo snel zou gebeuren.

Advertentie

Bitcoins netwerkkosten nemen al toe

Of de invloed op de transactiekosten verwaarloosbaar zijn valt dus nog maar te bezien. De gemiddelde transactiecommissie is inmiddels gestegen van 0,78 dollar tot 1,8 dollar, volgens data van YCharts. Sinds 27 december is dat bedrag niet zo hoog geweest. Het zorgt nu al voor weerstand van Bitcoin-voorstanders.

Het zou echter kunnen dat de toename in transactiekosten is gekomen door een toename in activiteit. De bitcoin prijs is immers gestegen, en ook de omzet van miners is hard toegenomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie