Simon Bosch Simon Bosch
05/02/2023 14:04 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/02/2023 14:04

Steeds meer NFT’s op Bitcoin, met mogelijk negatieve gevolgen

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
NFT-kunstenaar Beeple bouwt fysieke studio, dit is waarom

Foto: mundissima / Shutterstock.com

Veel liefhebbers van altcoins zien Bitcoin als een soort dinosaurus. Zij vinden het netwerk te eenzijdig, te traag en te duur – eigenlijk te oud dus. Maar er wordt tegelijkertijd constant gewerkt aan nieuwe mogelijkheden voor het netwerk. Zo kun je sinds kort Non-Fungible Tokens (NFT’s) uitgeven op het Bitcoin-netwerk. Blijkbaar is het al een populaire mogelijkheid.

‘Halving maakt vraag naar bitcoin vijf keer hoger dan het aanbod’
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

NFT’s nu te vinden op Bitcoin-netwerk

Sinds de Taproot-upgrade is er veel meer mogelijk met ‘s werelds grootste blockchain. De gloednieuwe dienst Ordinals heeft hier handig gebruik van gemaakt. Deze dienst laat je sinds 21 januari een soort NFT’s minten op het Bitcoin-netwerk. Data van blockchain-analysedienst Dune toont dat het al hard in populariteit is gegroeid.

Het laaide de aloude discussie rondom blockgrootte en het doel van Bitcoin opnieuw op. Veel Bitcoin-maxi’s willen dat het netwerk ‘puur’ blijft en uitsluitend het thuis is voor de eerste cryptocurrency.

Ook zorgde de mogelijkheid voor NFT’s op Bitcoin voor een hernieuwde discussie over hoe groot de blockgrootte moet zijn. Het netwerk is uiteraard opgezet door Satoshi Nakamoto, maar het moet wel beheerd worden door een team van ontwikkelaars. NFT’s op het netwerk zouden betekenen dat het netwerk duurder zou worden.

Ordinals-bedenker Casey Rodarmor verklaarde aan Decrypt dat hij geen voorstander is van het vergroten van de block size. Bitcoin-blocks moeten volledig ‘vol’ zijn voordat de minimale netwerkcommissie hoger kan zijn dan het minimum. De blockgrootte verhogen zou ertoe leiden dat dit niet meer zo snel zou gebeuren.

Advertentie

Bitcoins netwerkkosten nemen al toe

Of de invloed op de transactiekosten verwaarloosbaar zijn valt dus nog maar te bezien. De gemiddelde transactiecommissie is inmiddels gestegen van 0,78 dollar tot 1,8 dollar, volgens data van YCharts. Sinds 27 december is dat bedrag niet zo hoog geweest. Het zorgt nu al voor weerstand van Bitcoin-voorstanders.

Het zou echter kunnen dat de toename in transactiekosten is gekomen door een toename in activiteit. De bitcoin prijs is immers gestegen, en ook de omzet van miners is hard toegenomen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie