Ivo Melchers Ivo Melchers
23/03/2023 19:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 23/03/2023 19:30

Suggereren inkomsten Bitcoin miners een nieuwe bullmarkt?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Mark Agnor/Shutterstock

De inkomsten van Bitcoin miners uit fees zijn flink gestegen de afgelopen tijd, mede door het succes van non-fungible tokens (NFT’s) op het Bitcoin (BTC) netwerk dankzij Ordinals. Data van Glassnode laat zien dat de tweejarige Z-score voor miners inkomsten, een indicator die wordt gebruikt om perioden met hoge en lage transactiekosten van elkaar te onderscheiden, voor het eerst sinds medio 2021 positief is geworden.

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Inkomsten Bitcoin miners

De Z-score meet het aantal standaarddeviaties ten opzichte van de gemiddelde inkomsten uit fee’s over twee jaar. Tijdens bullmarkten stijgt deze Z-score meestal en is deze positief terwijl bij bearmarkten deze vaak negatief is.

De recente positieve ommekeer suggereert dus dat de inkomsten van miners uit transactiekosten hoger is dan het gemiddelde over twee jaar als teken van een toegenomen netwerkvraag. Historisch gezien valt deze ontwikkeling samen met het begin van een nieuwe bullmarkt.

James Check, analist bij Glassnode, zei het volgende in de wekelijkse marktupdate van Glassnode:

‘’Verhoogde tariefdruk is een veelvoorkomende voorbode van meer constructieve markten, samenvallend met nieuwe adoptiegolven, uitgedrukt in een toenemende vraag naar blockspace.’’

De Bitcoin miner die een nieuwe block aan de blockchain mag toevoegen ontvangt naast de blokbeloning ook de transactiekosten die betaald worden. Transacties worden in blokken verwerkt, waarbij maximaal 1 MB aan data wordt opgeslagen. Vandaar dat een plotselinge piek in activiteit vaak leidt tot netwerkcongestie – transacties die wachten om geverifieerd te worden. In deze situaties richten miners zich logischerwijs eerst op transacties met hogere kosten.

Advertentie

Nieuwe BTC bullmarkt?

Onlangs kon je ook al in het Bitcoin nieuws lezen dat er nog meer indicatoren op groen zijn gesprongen voor het begin van een nieuwe bullmarkt. De bitcoin koers is sinds de start van 2023 al flink de lucht in gesprongen, maar on-chain data lijkt nu steeds meer een bullrun te bevestigen.

Voorbeelden van zulke indicatoren zijn het aantal transacties en het aantal nieuwe dagelijkse adressen. Afgelopen week werden er 309 duizend dagelijkse transacties gemeten, wat sinds april 2021 niet meer zo hoog is geweest.

Daarnaast werden er in de afgelopen week dagelijks 122 duizend nieuwe adressen op het Bitcoin netwerk toegevoegd, wat hoeveelheden zijn die we voor het laatst in de vorige bullrun zagen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie