Thom Derks Thom Derks
31/12/2022 15:06 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/12/2022 15:06

“Tesla en bitcoin hebben meer gemeen dan je denkt”

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Tesla se mantiene en Bitcoin

Foto: xalien / Shutterstock.com

Als we nobelprijswinnaar Paul Krugman mogen geloven, dan hebben Tesla en bitcoin meer gemeen dan we denken. In juni trok de econoom nog paralellen tussen bitcoin en de vastgoedbubbel in aanloop naar de mondiale crisis van 2008. Nu zijn we een half jaar verder en vergelijkt Krugman bitcoin met de aandelen van Tesla.

Dreigt gevaar voor de bitcoin koers? Inflatie VS blijft stijgen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Het is een bubbel

Het verhaal van Krugman komt erop neer dat zowel Tesla als bitcoin een gigantische bubbel zijn. Volgens Krugman is Tesla bij lange na niet zo waardevol als Apple en Microsoft en beschikt het niet over dezelfde “netwerkeffecten” als deze tech-giganten.

Een significante portie van de koersstijgingen van Tesla zijn volgens Krugman op het conto van Elon Musk te schrijven. Als hij er niet was geweest, dan waren de aandelen van Tesla volgens Krugman nooit tot deze hoogten gestegen.

Musk heeft de reputatie van een rockster en mensen lijken blind te geloven in alles wat hij onderneemt. Krugman zegt in het artikel dat hij Musk nog niet zou vertrouwen om hem zijn kat te laten voeren.

Ergens heeft Krugman wellicht een punt dat mensen puur in Tesla investeren vanwege Musk, maar je kunt ook niet ontkennen dat hij met zijn bedrijven bijzondere dingen voor elkaar krijgt. Tesla heeft elektrisch rijden weer op de kaart gezet en met SpaceX is Musk erin geslaagd om raketten te laten landen en hergebruiken.

Advertentie

Geen toepassingen

Net als Tesla, is bitcoin volgens Krugman gebouwd op los zand. De econoom ziet op dit moment nog geen toepassingen voor bitcoin die de hoge waardering redelijk maken.

“Er gebeurde iets vergelijkbaars met Tesla, ondanks dat het een bedrijf is en daadwerkelijk bruikbare dingen bouwt”, aldus Krugman.

Net als bitcoin kent Tesla een dramatisch jaar op de financiële markt. Vanaf het begin van het jaar gemeten staat Tesla 65 procent in het rood, terwijl bitcoin het met een daling van 64 procent moet doen.

Deel dit artikel
Thom Derks

Thom is een expert op het gebied van macro-economie, bitcoin en het afzeiken van altcoins. Verder schrijft hij een eigen macro-nieuwsbrief op Substack, laat hij soms iets van zich horen op Twitter en is hij niet-praktiserend Meester in de Rechten (universiteit Leiden).

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie