Kevin Schijven Kevin Schijven
21/11/2021 14:22 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/11/2021 14:22

Twitter CEO Dorsey onthult white paper voor decentrale bitcoin (BTC) beurs: tbDEX

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Twitter_CEO_Dorsey_onthult_white_paper_voor_decentrale_bitcoin_BTC_beurs_tbDEX

Twitter en Square CEO Jack Dorsey onthulde afgelopen vrijdag de zogeheten white paper voor een nieuwe gedecentraliseerde cryptocurrency-exchange, of DEX, voor bitcoin (BTC).

Het project werd eind augustus aangekondigd onder de naam “TBD,” oftewel to be determined. Het project heeft nu de naam tbDEX gekregen en wordt “een protocol voor het ontdekken van liquiditeit en het uitwisselen van activa (zoals bitcoin, fiatvaluta of goederen uit de echte wereld).”

Uit het 18 paginalange document blijkt dat de DEX een “gedecentraliseerde netwerken van uitwisseling faciliteert tussen activa door een raamwerk te bieden voor het vestigen van sociaal vertrouwen, gebruikmakend van gedecentraliseerde identiteit (DID) en verifieerbare referenties (VC’s) om de herkomst van identiteit in de echte wereld vast te stellen.”

Het digitale wisselkantoor wil de toegang naar crypto toegankelijker maken voor het grote publiek. Het moet een DEX worden voor fiatvaluta en het makkelijker maken om fiatvaluta naar bitcoin over te zetten. “Wij vinden dat de economie inclusief moet zijn. We moeten opritten bouwen naar deze toekomst waar iedereen toegang heeft tot en kan deelnemen aan de economie.”

Deze tbDEX zal wel verschillenen van andere DEX. Het zal bijvoorbeeld geen zogenaamde governance token hebben. “In plaats daarvan stelt het tbDEX protocol deelnemers in staat om rechtstreeks met elkaar over vertrouwen te onderhandelen – of wederzijds en vrijwillig te vertrouwen op vertrouwde derde partijen om in te staan voor de tegenpartij.”

Transactiekosten worden bepaald aan de hand van vrije marktwerking. Dat zal bepaald worden door de hoeveelheid persoonlijke informatie die de partijen willen delen. “Het tbDEX-protocol vergemakkelijkt ook de veilige uitwisseling van de minimaal noodzakelijke identiteitsinformatie die acceptabel is voor tegenpartijen om te voldoen aan vereisten, of deze nu wettelijk, regelgevend of gerelateerd zijn aan enige andere risico-overweging. Het protocol zelf verzamelt noch registreert persoonlijk identificeerbare informatie.”

De complete white paper is nu op Github te vinden. Het gaat dan om een eerste versie van het document en mensen kunnen hun eigen voorstellen indienen over het project.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie