Ivo Melchers Ivo Melchers
28/09/2023 12:00 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/09/2023 12:00

Veiligheid Bitcoin netwerk in gevaar? Zeldzame fout dankzij miner

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Veiligheid Bitcoin netwerk in gevaar? Zeldzame fout dankzij miner

Foto: jarrow153/ Shutterstock

Op de blockchain van Bitcoin (BTC) is afgelopen dinsdag een ongeldig transactieblok gespot. Block 809.478, gemined door het beursgenoteerde Marathon Digital Holdings, voldeed niet aan de regels van het protocol. De mining-gigant heeft echter gereageerd op het incident door te claimen dat het een foutje in een experiment was. Moeten we ons wellicht zorgen maken over de veiligheid van het netwerk na het invalide transactieblok?

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Invalide transactieblok op Bitcoin blockchain

De anonieme Bitcoin-ontwikkelaar’0xB10C’ was de allereerste die de fout had ontdekt en aan het licht bracht op X, voorheen aangeduid als Twitter. Later gaf hij aan dat het hoogstwaarschijnlijk te maken had met het feit dat transacties in de verkeerde volgorde zaten.

Bitcoin-ontwikkelaar ‘Mononaut’ denkt dat de fout een gevolg is van Marathon Digital die transacties zou hebben gerangschikt in volgorde van oplopende kosten.

Specifiek onderging MARA Pool, de bitcoin mining pool van de in Las Vegas gevestigde BTC miner, de fout. Middels een mining pool wordt de rekenkracht van verschillende miners gecombineerd om BTC te minen.

De gigantische miner bevestigde gisteren middels een X-bericht dat zij verantwoordelijk waren voor de invalide transactieblok. Marathon Digital gaf een onverwachte bug in een van zijn experimenten de schuld van het ongeldige block:

‘’We gebruiken een klein deel van onze hashrate om te experimenten met onze ontwikkelingspool en om potentiële methoden te onderzoeken om onze activiteiten te optimaliseren. De fout was het resultaat van een onverwachte bug die voortkwam uit een van onze experimenten.’’

Wat betekent dit voor het Bitcoin netwerk?

Het ongeldige block riep binnen de gemeenschap enkele vragen op over de veiligheid van het netwerk. Marathon Digital haalt de afwijzing van het transactieblok echter aan als voorbeeld van de veerkracht van het Bitcoin netwerk:

‘’Dit incident, hoewel onbedoeld, onderstreept de robuuste beveiliging van het Bitcoin netwerk, dat de anomalie heeft verworpen en verholpen.’’

Iedere miner en miningpool die op het netwerk zijn aangesloten, moeten altijd bevestigen dat alle transacties in het laatste transactieblok geldig zijn. In dit geval werd het transactieblok afgewezen aangezien deze niet door andere miners werd ondersteund.

Marathon gaf nog aan dat dit experiment ‘’op geen enkele manier een poging was om Bitcoin Core op enige wijze te veranderen’’. Ook werd er benadrukt dat ze de fout hadden gecorrigeerd nadat ze het ongeldige transactieblok opmerkten. Bitcoin Core is de toonaangevende software die wordt gebruikt om verbinding te maken met het netwerk en een node te draaien.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement